Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕК: Готови сте за Шенген

ЕК: Готови сте за Шенген

България и Румъния са готови да се присъединят към Шенгенската зона. Това заяви говорителят на Европейската комисия Мина Андреева в Брюксел. "Ние смятаме, че Румъния и България са преминали квалификацията за присъединяване към Шенгенската зона. Сега страните членки трябва да приемат съответното решение", посочи тя.

В момента членове на Шенгенската зона са 22 от 28-те членки на Европейския съюз. Великобритания, Ирландия и Кипър не влизат в нея, а Румъния, България и Хърватия се стремят да се присъединят.

В момента в Шенгенската зона влизат 22 от 28-те страни на Евросъюза. Великобритания, Ирландия и Кипър не влизат в Шенген, докато Румъния, България и Хърватия са кандидатки, nakratko.bg.

Шенгенското споразумение е договор между държави от Европа за премахване на граничния контрол на вътрешните граници, съгласуване на контрола по външните граници и за единна визова система. То е подписано на 14 юни 1985 г. на борда на кораба „Принцеса Мария-Астрид", в Шенген, Люксембург (град край границата с Франция и Германия).

Подписите сложиха 5 от тогавашните 10 страни-членки на Европейската общност: Белгия, Западна Германия, Люксембург, Холандия, Франция.

Пълното прилагане на шенгенското споразумение започва от юли 1995 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе