Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

110 години независима България

110 години независима България110-ата годишнина от обявяването на независимостта на България отбелязваме днес. От 11 ч. пред Паметника на свободата в Русе ще бъдат положени венци и цветя. В церемонията ще участват почетен караул и Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев. Благодарствен молебен ще отслужат свещеници от Русенската митрополия. Водещ ще бъде актьорът от Драматичния театър „Сава Огнянов“ Ивайло Спасимиров.

В Силистра тържествената церемония е от 11 ч. пред паметника на Васил Левски, където ще бъдат поднесени венци и цветя.

С шествия до паметниците на Васил Левски и на загиналите във войните жители от Дуловския край ще бъде отбелязана 110-та годишнина от обявяването на независимостта на България. Пред паметниците ще бъдат поднесени венци и цветя и с минута мълчание ще бъде почетена паметта на героите, дали живота си за свободата и независимостта на България. Честването, организирано от Община Дулово, започва в 10 ч.

С вдигане на националния флаг ще започнат честванията на 110 години от обявяването на българската независимост в община Две могили. Тържествата започват в 11 ч. пред читалище „Свети свети Кирил и Методий“. В празника ще се включи и клуб „Традиция“ от Русе с възстановка на акта на подписване на манифеста, с който е обявена независимостта на България. През 1908 г. княз Фердинанд узаконява документа на гарата в Две могили.

В Търговище проявите ще започнат в 10 ч. на площад „Свобода“ с ритуал за издигане на националното знаме, с участието на Патриотичния клуб „Възраждане“. В 11 ч. край село Осен ще започне традиционният общински празник „Под крушата на осенската поляна”. Концертна програма ще изнесе фолклорният изпълнител Христо Косашки. 5 самодейни състава от община Търговище са подготвили възстановки на автентични народни традиции и обичаи. По време на празника ще бъдат определени и победителите от кулинарния конкурс за сладкиш и напитка с круша „Майсторлък с круши“. Община Търговище осигурява безплатен транспорт за всички желаещи да се включат в празника край Осен. Автобусите ще потеглят в 10,15 ч. от паркинга на улица „Стефан Караджа“. Обратно за Търговище те ще тръгнат в 14 ч. 

Градското честване на 110 години от обявяването на независимостта на България в Разград е от 11 ч. на площад "Възраждане". Ще бъдат поднесени венци и цветя. От 12 ч. в художествената галерия "Проф. Илия Петров" ще бъде открита гостуващата изложба "Петко льо, капитане!" От Историческия музей в Попово представят реквизит от филма "Капитан Петко войвода".





Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе