Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Германия с нов закон за имигрантите от Балканите (ОБЗОР)

Германия с нов закон за имигрантите от Балканите (ОБЗОР)

Подкрепата за партията на Меркел най-ниска от една година

Германското правителство на канцлера Ангела Меркел одобри нов закон за предоставяне на убежище, целящ да намали броя на имигрантите от Балканите, предаде Би Би Си. В същото време проучване показа, че подкрепата за консерваторите на Меркел е на най-ниското си ниво от една година, като фактор за това е и бежанската криза.
Приетото от правителството законодателство, което трябва да бъде одобрено и от парламента, ще затрудни хора от Косово,

Черна гора и Албания да търсят убежище в Германия. Берлин от месеци твърди, че трябва да бъде правена разлика между имигрантите, които бягат от конфликти, и икономическите мигранти. Въпреки че повечето от пристигащите в страната са сирийци, почти 40% от подаващите молба за убежище идват от страните от Западните Балкани.

Новият законопроект предвижда Албания, Косово и Черна гора да бъдат смятани за "сигурни страни на произход", което значи, че за молбите за убежище от техни граждани ще бъде малко вероятно да получат одобрение. Междувременно стана ясно, че подкрепата за консерваторите на Меркел е спаднала до най-ниското си равнище за една година и сега е 38,5 процента. Последното проучване на общественото мнение, публикувано днес, показва, че рейтингът на ХДС/ХСС се е сринал с един процентен пункт спрямо миналата седмица. Доверието за социалдемократите, които са коалиционен партньор на Меркел, също се стопява с един пункт до 23.5 на сто.

ЕС с операция "София" срещу трафикантите

От началото на годината в Европа през Средиземно море са дошли 522 134 мигранти и бежанци, съобщи Международната организация по миграциите. Най-много мигранти са дошли в Гърция (388 324). Италия е на второ място (130 891). В Гърция мнозинството от мигрантите и бежанците са сирийци (175 375), следвани от афганистанци (50 177). В Италия повечето от мигрантите и бежанците са еритрейци (30 708), следвани от нигерийци (15 113). При опит да преминат през Средиземно море до Европа тази година са се удавили 2892 мигранти.1151 мигранти бяха спасени в няколко операции в Средиземно море в понеделник, предаде ДПА. На фона на тази информация Европейският съвет съобщи, че втората фаза на европейската операция срещу трафикантите на мигранти в Средиземно море ще започне на 7 октомври. Операцията ще се нарича "Операция София" по името на бебе, родено от сомалийска мигрантка, спасена от бедстващ плавателен съд с мигранти в Средиземно море. От 7 октомври нашите служители ще могат да се качват на кораби, да ги претърсват, да ги запорират и да ги отклоняват, се казва изявление на Европейския съвет, в което се уточнява, че става дума за кораби, за които се подозира, че са използвани от трафикантите и че втората фаза на операцията ще се прилага в международни води.

Бежанци нападнаха полицай в Дания

Датски полицай е бил нападнат от бежанци в понеделник през нощта. Полицаят е наръган многократно с нож и е откаран в тежко състояние в болница, предаде ТАСС.

Нападението е станало на територията на бежански център в град Биркьорд, северно от Копенхаген. Полицаят е получил няколко силни и дълбоки удара с нож в корема и е приет по спешност в болница. Той е загубил много кръв, състоянието му е критично. На местопрестъплението се води разследване, но нямаше задържани. Бежанският лагер "Сандхолм", където е бил нападнат полицаят, е един от най-големите в Дания.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе