Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Германия обмисля да забрани носенето на бурки

Германия обмисля  да забрани носенето на бурки

Партията на канцлера Ангела Меркел подготвя нови мерки срещу възможни терористични атаки в страната. Една от тях е забрана за носенето на бурки. Мярката се предприема след четири нападения миналия месец, за две от които отговорност пое групировката "Ислямска държава", пише The Times и economic.bg.

Носенето на бурки вече е забранено във Франция, Белгия и Холандия. По-рано и Швейцария предприе подобни действия, с цел да ограничи носенето им на публични места. Страната въведе глоба от 9200 евро за носене на т.н. хиджаб, който напълно закрива лицето. Забраната се налага за магазини, ресторанти, публични сгради, както и при шофиране.

Друга мярка, планирана от партията на Меркел, е забрана на двойното гражданство в страната. Тя не е първата държава, в която се планира подобна стъпка. Австрия, например не позволява двойно гражданство освен за децата от смесени бракове, или за родените в чужбина. Холандия, Норвегия, Словакия, Латвия и Полша, също имат различни форми на забрана.

Според анализаторите плановете на Християндемократическия съюз са символична стъпка, чиято цел е да се спечели доверието на избирателите, след широко разпространените притеснения във връзка с пристигането на 1,1 млн. мигранти в страната миналата година.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе