Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Гърция поема председателството на Съвета на ЕС

Гърция поема председателството на Съвета на ЕС

Атина. Тази вечер се очаква Гърция да встъпи официално във функциите си на ротационен председател на Съвета на ЕС с тържествена церемония в Атина, на която ще присъстват председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и еврокомисарите.

Това е петото поред гръцко председателство. Заради напрегнатото икономическо положение желанието е то да бъде евтино, но ефективно, затова ще бъде съсредоточено единствено в Атина и в една основна сграда в гръцката столица. Гръцкият заместник-министър на външните работи Димитрис Куркулас уточни, че организационният и политическият комитет ще бъдат в много ограничен състав.

Повече от 2000 полицаи, включително от силите за борба с масовите безредици и за борба с тероризма ще охраняват официалната церемония по поемането на председателството на Европейския съюз, съобщава бТВ.

Край неокласическия дворец Запио, където ще се проведе съвместното заседание на гръцкото правителство и Европейската комисия е разположена и полицейска група, специално обучена да действа в ситуация на отвличане или взимане на заложници. Десетки снайперисти ще бъдат разположени о покривите на сградите, които имат директна оптична връзка с разположения в средата на парк дворец.

Полицейски хеликоптери ще летят ниско над парка и ще съобщават за непредвидени събирания на много хора или съмнителни движения. Паркирането на автомобили по централните улици е забранено през целия ден, временно ще бъде спирано и уличното движение, тъй като официалните гости ще трябва да се придвижат до Музикалната палата, където церемонията ще завърши с тържествен концерт.

Доверието в ЕС на голяма част от европейските граждани е разклатено заради равнищата на безработицата и финансовите ограничения, наложени от кризата, посочи Куркулас. По неговите думи голямата мисия на новото председателство ще бъде да успее да затвърди европейската идея в съзнанието и сърцето на гражданите.

Сред основните приоритети до средата на годината той открои осигуряването на икономически растеж и работни места, прилагането на решенията на Европейския съвет в подкрепа на малките и средните предприятия, както и за осигуряване на заетост на младежите, укрепването на еврозоната. Приоритети ще бъдат също миграцията, сигурността по границите и свободата на движение.

Междувременно гръцките власти въведоха 18-часова забрана за протести в центъра на Атина по време на днешната церемония за приемане на шестмесечното председателство на Европейския съюз, съобщиха гръцки медии. Забраната влезе в сила в 06.00 часа тази сутрин, няколко часа преди еврокомисарите, начело с председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, да пристигнат за участие в проявите. Подобна забрана беше въведена и миналата година, по време на посещението на германския министър на финансите Волфганг Шойбле в Атина.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе