Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Габриел: За Либия са необходими спешни мерки

Габриел: За Либия са необходими спешни мерки

Зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент Мария Габриел участва в дебата със специалния представител на генералния секретар на ООН за Либия Мартин Коблер. Дискусията се фокусира върху въпросите, свързани с разширяването на ДАЕШ и хуманитарната ситуация в страната.

Мария Габриел даде висока оценка на работата на специалния представител и подчерта пълната подкрепа на ЕС, по-специално на Европейския парламент, за намирането на решение на конфликта. „Либийският конфликт е многопластов, допълнително влошаван от напрежение на местно ниво. Необходимо е правителството да представлява Либия в нейното разнообразие или поне своевременно да въведе механизмите за представителност. От решаващо значение е националният мирен процес да бъде съпроводен с помирителен процес на местно равнище. Ключова в този контекст е ролята на жените както в настоящия момент, така и в следващите фази на възстановяване на страната", наблегна Мария Габриел.

Тя обърна внимание и на ролята на международната общност за оказване на пълна подкрепа на Либия. От икономическа гледна точка е необходима мащабна подкрепа, за да се предотврати икономически колапс в страната.

Мария Габриел повдигна и другия важен въпрос, свързан с реформата в сектора на сигурността и борбата с ДАЕШ. „Макар да има консенсус, че решението на конфликта в Либия не е военно, че военните действия срещу ДАЕШ са суверенно право на Либия и трябва да бъдат ръководени от страната, причина за тревога за региона и Европа е неотложната необходимост за предприемане на спешни мерки", предупреди тя.

Не на последно място зам.-председателят на Групата на ЕНП постави въпроса за координацията и допълнителните действия, предприети от международните организации. „ООН, ЕС, Африканският съюз и Арабската лига заедно имат важна роля в оказването на подкрепа в областта на икономиката и сигурността, помирителния процес и превенцията на радикализацията. Предоставяната подкрепа за Либия във всички тези сфери трябва да бъде добре координирана", наблегна Мария Габриел.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе