Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Фантом напада петролни танкери

Фантом напада петролни танкери

Два саудитски петролни танкера са претърпели значителни щети след нападение през уикенда близо до Ормузкия пролив, край бреговете на емирство Фуджейра. Атаката била осъществена в ранните сутрешни часове на неделния ден, докато се готвели да навлязат в Персийския залив. За щастие не се е стигнало до петролен разлив и няма жертви и пострадали от екипажите, но според Халид ал-Фалих, министър на енергетиката на Саудитска Арабия, нападението е довело до „значителни щети върху структурите на двата кораба”.

ОАЕ заявиха в неделя, че четири търговски плавателни съда от различни националности са били обект на саботажи в емирата Фуджейра. Официални лица от ОАЕ така и не поясниха точно какви са последиците от „саботажа” срещу корабите или кой може да стои зад това.

Ескалацията на напрежението в региона става, след като Вашингтон затегна икономическите санкции спрямо Иран, за да принуди Техеран да се откаже от регионалното влияние, да намали военната си активност и да спре да заплашва Израел. Говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави определи като „ужасен” инцидента със саудитските танкери и призова за разследване на случая, предупреждавайки за „авантюризма” на чуждестранни играчи, целящи нарушаване на морската сигурност. По-рано САЩ предупредиха за готвени атаки срещу морския трафик от страна на „Иран или неговите агенти”. Американците изпратиха в Персийския залив самолетоносач, бомбардировачи B-52 и противоракетни установки „Пейтриът”, за да контрират „заплахи от Техеран”.

Регионът вече е на ръба на конфликта.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе