Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Европа поряза Лукашенко, подкрепи протеста

Европа поряза Лукашенко, подкрепи протеста
  • Не признава изборите в Беларус, дава 53 млн. евро, но за гражданите

Европа поряза Лукашенко. Европейският съюз не признава резултатите от президентските избори в Беларус, състояли се на 9 август. ЕС застава на страната на протестиращите и ще наложи санкции на всички лица, отговорни за насилието, репресиите и електоралните измами. Това стана ясно от съвместната пресконференция на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия след днешната извънредна виртуална среща на лидерите на ЕС, свикана заради кризата в Беларус.

53 млн. евро в подкрепа на гражданите на Беларус отпуска ЕС. 50 млн. от тях са за здравния сектор, за да се справи страната в борбата с пандемията от коронавирус. 2 млн. евро са за жертвите на репресиите в Беларус, а 1 млн. - за независимите медии.

„Тези избори не бяха нито свободни, нито честни и не отговаряха на международните стандарти. Не признаваме представените от беларуските власти резултати. Хората на Беларус заслужават нещо по-добро, заслужават демократичното право да избират лидерите си и да формират бъдещето си“, категоричен бе председателят на Съвета Шарл Мишел. Насилието към демонстрантите в страната бе шокиращо и неприемливо, затова ЕС очаква пълно и прозрачно разследване по случая, заяви Мишел.

„Протестите в Беларус не са свързани с геополитика. Това е на първо място национална криза. Става дума за правата на хората свободно да избират лидерството си“, каза още Мишел.

Европейският съюз е готов да подкрепи мирните диалози за разрешаването на кризата.

„Хората в Беларус искат промяна и я искат веднага. Впечатлени сме от куража им. За точно 10 дена след провеждането на президентските избори те по улиците се стекоха безпрецедентен брой хора“, коментира и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. „Готови сме да се ангажираме по всички възможни начини да съпроводим мирен демократичен преход на властта в Беларус“, добави тя.

След срещата на европейските лидери германският канцлер Ангела Меркел коментира, че не вижда себе си като медиатор в Беларус, тъй като президентът Александър Лукашенко не отговаря на исканията й да проведат телефонен разговор. „Съжалявам за това. От наша страна, ще направим всичко да предизвикаме национален диалог“, коментира Меркел, цитирана от „Ройтерс“.

Отговорът на Лукашенко обаче бе брутален. Беларуският президент заяви днес, че е наредил на вътрешното министерство да сложи край на размириците в Минск, предаде „Ройтерс“, като се позова на агенция БелТА. Президентът каза, че на група служители в държавни медии, участвали в стачка като част от протестите, няма да бъде разрешено да се върнат на работа.

Лукашенко разпореди също на властите да засилят сигурността по границата, за да се попречи на „навлизането в Беларус от други страни на бойци, оръжия, боеприпаси, пари за финансиране на безредиците“, предаде БелТА, цитирана и от ТАСС.

Освен това Лукашенко възложи на беларуския Комитет за държавна сигурност (КГБ) да пресече действията на организаторите на уличните протести да прекъсне каналите за финансирането им от чужбина. Според вечния президент  с тези пари се плаща на някои участници в протестите. „Не искам да кажа, че всички са такива. Но големи суми се получават, при това открито“, отбеляза той.

Президентът поиска от МВР да не допуска безредици, особено в столицата Минск. „Хората се умориха, хората искат мир и тишина“, каза Лукашенко.

По-рано днес еврокомисарят, отговорен за вътрешния пазар и услугите, Тиери Бретон, обяви готовността на лидерите на Европейския съюз за затягане на санкциите срещу Беларус.
Според него вече е ясно, че резултатът от президентските избори в Беларус не е в съответствие с желанието на народа. Санкциите вече са решени и без съмнение ще бъдат засилени този следобед“, заяви Бретон в ефира на радио „Европа 1“.

Той отбеляза още, че по време на дискусиите с руския президент Владимир Путин ще се вземе предвид естеството на отношенията на Беларус с Русия. „Беларус не е Европа, тя е на границата с Европа, между Европа и Русия, и ситуацията не може да се сравни с Украйна и Грузия. Беларус е наистина силно свързан с Русия“, заяви еврокомисарят.

По отношение на отпуснатия пакет от 750 млрд. евро на страните членки на европейската общност за справяне с коронакризата Бретон подчерта, че помощите ще се обуславят от спазването на принципа на правовата държава. „На всеки шест месеца проверяваме дали страните спазват определен брой критерии, по-специално върховенството на закона“, коментира той.

В същото време кандидатката за президент на опозицията в Беларус, Светлана Тихановская, която напусна страната си след президентския вот, публикува в YouTube видео обръщение към Европейския съвет. „Призовавам ви да не признавате тези измамни избори“ обяви тя, цитирана от ТАСС, и добави, че за да „улесни мирния преход на властта“ е инициирала Национален координационен съвет, който обединява около 70 опозиционни фигури, чието формиране беларуският държавен глава Александър Лукашенко отказа да признае.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе