Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Емирът на Фуджейра: Взривени танкери няма

Емирът на Фуджейра: Взривени танкери няма

Информацията за взривове на нефтени танкери в Обединените арабски емирска са фалшива новина, обявиха от пресслужбата на емира на Ел Фуджейра, едно от седемти емирства в ОАЕ, предаде РИА Новости. "Движенията на корабите в пристанището на Фуджейра се осъществява в обичайния режим, няма никакви инциденти" , подчертават още местните власти.

Реакцията им е в отговор на тиражираната от ливанския тв канал al-Mayadeen версия, че сутринта в неделя мощни взривове са подпалили от седем до десет нефтени танкери в пристанището на град Фуджейра.

Според свидетели над пристанището малко преди първия взрив са прелетели американски и френски бойни самолети.  Новината предизвика огромен отзвук заради ситуацията с петрола в световен мащаб.

Пристанището във Фуджейра, разположено на източното крайбрежие на страната, се използва както за търговски, така и за военни цели. То свързва всички емирства, разположени в радиус от 300 километра. Пристанището се намира само на 70 морски мили от Ормузкия проток и е с важно стратегическо разположение на фона на заплахите на Иран за блокиране на морския транспорт през пролива.

През юли 2012 година ОАЕ започна да използва петролопровода Хабшан-Фуджейра, който доставя черно злато от петролните полета в Хабшан в Абу Даби до пристанищния град и така заобикаля Ормузкия проток.

В момента ОАЕ изгражда най-голямото в света съоръжение за съхранение на суров петрол във Фуджейра, където ще могат да се складират до 14 милиона барела от суровината.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе