Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Нищо не е в покой, всичко се движи

Нищо не е в покой, всичко се движи

До 9 юли в галерията на СБХ - "Шипка" 6 в зала 1В може да видите изложбата "Нищо не е в покой, всичко се движи" на Ива Владимирова.

Ива Владимирова работи в областта на живописта. Като художник има индивидуална съвременна изобразителна форма, която продължава да развива от същината на експресията и има за цел да пресъздаде конструкцията на съответен пейзаж, интериор, екстериор в интерпретацията на съответната творческа идея чрез форма и пространство, фигуралност, като обикновено разширява зрителното поле на възприятие, създава динамичност и движение между визуалните образи в търсения ритъм или съотношения между тях. Вдъхновявайки се от природата и различни състояния на светлината, екстериора, интериора, както притегателни и значими за нея, вълнуващи теми в личен и обществен житейски план формообразува колоритното изграждане чрез импресивни цветни изкази, интегрирани в цялостната експресивна цветна структура. Силно вярва в думите на своя учител проф. Иван Кирков, че изобразителните светове се изграждат чрез линия, петно, цвят, дух, душа, откровеност и искреност, както и че картините не следва да се разказват, ако са направени и създадени съответно и адекватно спрямо идеята си, те се разбират и усещат от зрителите.


В предстоящата изложба Ива Владимирова показва творби на платно и хартия, рисунки в няколко цикъла, върху които работи последните 10 години: „Ангелите излитат от Музея“, „Портали“, „Пазителите скални в Яйлата се виждат“, „Мостът и реката Нап“, „Светлини, сенки, отражения“, „Няколко бала вълнение“, „Автобиографично“, „В интериора нещо се случва“, „Бряг“ и други.

Ива Владимирова  е родена в София. През 1985 завършва живопис в Националната художествена академия в класа на проф. Иван Кирков.

От 1989 до 2015 работи като преподавател по рисуване и живопис във всички нива на общообразователната структура у нас-в катедра „Рисуване и моделиране” при ВИАС, академия „Жул Паскин”, Нов български университет и други.


Автор е на редица статии и доклади пред научно-технически конференции, свързани с цвета, формата, пространството, както и с отделните методи от създадената и разработена от нея ефективна практична и теоретична методология.

Участва в резидентски програми: на СБХ в Cite Internationale des Arts, Париж, и Кюнстлерхаус, Швандорф, Германия; на Kultur Kontakt, Виена. 

Има 19 самостоятелни изложби в България, Австрия, Хърватия, Словакия, Германия, Унгария, Франция и участия в над 75 изложби в България и зад граница.

Нейни творби притежават Националната галерия, галерии в Силистра, Кърджали, Пловдив, Русе, както и частни колекции в България, Унгария, Сърбия, Хърватия, Македония, Босна и Херцеговина, Швейцария, Австрия, Франция.

Снимки: Ани Петрова


По публикацията работи: Ани Петрова Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе