Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Плевнелиев: Досега не е имало персонален сблъсък на партийните лидери

Плевнелиев: Досега не е имало персонален сблъсък на партийните лидери

Намираме се в извънредна ситуация. Аз се надявам все пак тази ситуация да се успокои и да се намерят национално отговорните решения включително и утре на Консултативния съвет по национална сигурност. Това каза в Силистра пред журналисти президентът Росен Плевнелиев, цитиран от Фокус.

"Знаете ли кое много ме притеснява за България? Аз разбирам политическите партии да се конфронтират - имало го е и ще го има в историята не само на България, но и на всички демокрации. Но когато лидерите на политическите партии се конфронтират челно, това не се е случвало досега в българската демокрация в нашия преход от 24 години. Да, партиите могат да се сбият, да парламентът е място, в което да има включително и тежък политически сблъсък и конфронтация. Но никога досега не е допускала българската демократична система лидерите да се сблъскат, да го направят персонално, един срещу друг. По-скоро - партиите, и това е нормалната европейска практика. Затова съм притеснен и от тази гледна точка за мен като държавен глава е толкова трудно да намеря компромиса между едната и другата страна, въпреки толкова много призиви, които аз съм дал за обединение и не по всичко, поне по пет неща", каза президентът.

"Нима ще можем да се обединим, че утре трябва да осигурим и съответните институции, които са компетентни, със съответните средства - технически, финансови, за да може те да си вършат добре работата в едни трудни моменти за държавата, та нима не можем да се обединим около еврофондовете за 2014 - 2020 и договор за партньорство 2014 - 2020, знаейки че те ще се изпълняват от поне 4-5 правителства. Едните сега ще преговарят, другите ще го подписват, трети ще го договарят, четвърти ще го изпълняват, пети ще разплащат. Национално отговорната позиция е да има консенсус по тези теми. За съжаление политическата конфронтация днес е на нива, каквито не сме виждали от 24 години", допълни Плевнелиев.

Президентът изрази надежда утрешният Консултативен съд по национална сигурност (КСНС) да бъде успешен. "Консултативният съвет по национална сигурност се свиква по закон и има ясни правила. Нацията може да бъде сигурна, че българският президент ще уважава правилата, а правилата казват кои са поканени и кои имат право да присъстват на Консултативния съвет", това каза той на въпрос за коментар на това, че Николай Бареков и "България без цензура" са обявили, че, ако не бъдат допуснати за участие, ще блокират сградата на Президентството и няма да бъдат допуснати за участие членовете на КСНС, както и президентът.

"Надявам се утре да постигнем консенсус, да работим отговорно, да се отнесем сериозно към проблемите на нацията, свързани със сектор „Сигурност", и заплахите. Разбира се, се надявам утрешният Консултативен съвет по национална сигурност да бъде успешен, в който накрая, дай Боже, да постигнем консенсус, защото, ако ние не постигнем консенсус по рисковете пред нацията и пред някои от големите проблеми на нацията, тогава за какво ще постигнем изобщо консенсус? Отивам към утрешния съвет добронамерен, с пълното желание да постигнем консенсус. Изпратили сме документите на всички членове на Консултативния съвет и се надяваме на добронамереност и ефективност", каза президентът Росен Плевнелиев.

Президентът допълни, че младите хора в момента имат какво да кажат и е добре да ги чуем. По отношение на това, как изглежда България в световните медии заради сблъсъците от предните седмици, президентът Росен Плевнелиев заяви, че не бива да остава съмнение, че бъдещето на България, младите хора на България, ще бъдат поставени под полицейски ботуш.

"Не бива да остане и най-малкото съмнение, че полицията работи по правила, спазва правила, и действа адекватно, оценяйки риска спрямо ситуацията. Като президент аз не мога да давам коментари за действията на полицията, но със сигурност за мен е важно да дадем силното послание, че когато младите хора на България имат какво да кажат и когато те го изразяват по един демократичен начин, ние също трябва да се отнесем по един демократичен начин", заяви Плевнелиев.

"Оставям на хората сами да преценят. Като президент аз не мога да дам конкретна оценка. Но отново апелирам и казвам колко е важно институциите много внимателно да мерят действията си, не просто само защото ние трябва да действаме по правилата и съобразно правовата държава, но и преди всичко и с примера, който даваме. Тук не става въпрос за един обикновен протест, а става въпрос все пак за младите хора на България. Ние се оплакваме, че младите хора напускат страната, ние се оплакваме, че на тях не им пука, че седят по кръчмите, че не са активни", допълни Росен Плевнелиев. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе