Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Силистра за поредна година домакин на дискусия на Европейския летен университет

Силистра за поредна година домакин на дискусия на Европейския летен университет

За 12-а поредна година в Силистра се провежда Европейският летен университет, а в тазгодишната му сесия участват 30 студенти и преподаватели - франкофони от десет държави.

Академичната дискусия ще е под надслов "Европа като правова общност".

По време на Европейския  летен университет участниците ще обсъждат актуални проблеми на правовия ред в Европа и в Европейския съюз, обяви доцент дюн Атанас Семов, директор на Института по Европейско право и преподавател в Софийския университет:

Най–общо казано – по въпросите какво се случва с Европейския съюз, накъде върви ЕС и неизбежно обаче и откъде идва? Ще говоря малко и за брюкселското лицемерие и за двойствения режим на Брюксел по отношение на критериите за членство в Европейския съюз, по отношение на критериите за присъединяване към Шенген или към еврозоната, по отношение на членуващите държави.

Един пример само – бюджетната и дългова катастрофа на Гърция се дължи на брюкселското лицемерие, защото се знаеше какво се случва в Гърция в нарушение на основни европейския правила, но никой не взимаше мерки.

Сред актуалните теми в академичната дискусия в Силистра ще е и европейската политика по проблема с бежанците, допълни доцент Семов:

Една и съща Европа остро критикува Унгария, че строи стена на границата със Сърбия, а в същото време Камерън изпраща военни части на френска територия, за да спрат достъпа към тунела под  Ламанша на бежанците, които нахлуват през Франция.

След дискусията ще бъде избран най-изявеният студент, който ще получи голямата награда на кмета на Силистра.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе