Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Какви са хората на село Добротица?

Какви са хората на село Добротица?

Добротица е село в Североизточна България. То се намира в община Ситово, област Силистра. 

"При преброяването през 1904 г. населението е наброявало около 1800 жители. Когато село Босна е било община селото е достигало 2 020 жители. В момента сме 312", разказва Искра Георгиева, кмет на селото.

Младите хора от това живописно село в което няма нито една неасфалтирана улица работят в чужбина.  А в основното училище "Отец Паисий", което е построено пред 1882 г. се обучават 85 ученика от първи до седми клас.

"Нищо, че в училище децата са двуезични се стремим да съхраним българските традиции и обичаи", споделя Ангелинка Русева, старши учител по история и география в основно училище.

Всяка година на 11 май когато е храмовият празник на  църквата "Св. Свети Кирил и Методий" селото приема много гости.  Строежът на църквата започва през 1899 г. и  през 1901 г. е осветена от митрополит Василий Доростолски и Червенски. 

 Читалището в село Добротица и хората, които са отдадени на тази кауза работят активно, за да запазят традициите, да съхранят историите на предците ни и да предадат тези знания на бъдещите поколения.

По публикацията работи: Наталия Маева 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе