Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ЕС добави 10 страни към списъка с данъчни убежища

ЕС добави 10 страни към списъка с данъчни убежища

Европейският съюз разшири своя черен списък с данъчни убежища с 10 страни, добавяйки Обединените арабски емирства и Бермудите, въпреки възраженията на мощни държави-членки като Италия, предаде АФП.

Списъкът, който в момента съдържа 15 държави, е съставен през 2017 г. след няколко скандала, включително Панамските досиета и LuxLeaks, които притискаха ЕС да направи повече за борбата с укриването на данъци от мултинационалните компании и богатите.

Седем страни трябва да бъдат преместени от сивия списък, заради неизпълнени ангажименти за реформи. Това са Аруба, Белиз, Бермудите, Фиджи, Оман, Вануату и Доминиканската Република, се казва в изявление на ЕС.

Към тях се присъединяват още три страни, чиито данъчни политики са станали по-агресивни през последните месеци. Това са Барбадос, Обединените арабски емирства и Маршалските острови.

Италия дълго се противопоставяше на добавянето на ОАЕ.

Рим искаше да запази емирствата в така наречения сив списък на страните, които се ангажираха да приведат данъчните си закони в съответствие със стандарт, определен от Брюксел.

"Всичко ще бъде решено", когато в ОАЕ бъде прието ново законодателство, каза италианският финансов министър Джовани Триа. "Емирствата ще излязат от списъка веднага след това", добави той.

Операцията по "назоваване и порицаване" на страни за по-добра данъчна политика идва едва няколко дни, след като черният списък на ЕС за пране на пари бе атакуван от правителствата на страните от блока след включването в него на Саудитска Арабия. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе