Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

ОБЗОР: Дамла изненадала убиеца при опит за кражба

ОБЗОР: Дамла изненадала убиеца при опит за кражба

Опит за кражба или сексуален мотив. Това са две от версиите, които се разследват във връзка с жестокото убийство на 7-годишната Дамла от Момчилград, която бе намерена удушена в дома си на 17 декември. Обвиненият за убийството 25-годишен първи братовчед на жертвата Мехмед Хасан е потвърдил пълните си самопризнания и пред съдия, но все още не е ясно какви мотиви е посочил за зверското деяние. Ако бъде признат за виновен, го грози затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна, тъй като е убил детето по особено мъчителен начин.

Съдебно-медицинската експертиза е установила, че Дамла е издъхнала от задушаване.

Все още не са изготвени заключенията на назначените от прокуратурата експертизи: комплексна ДНК, дактилоскопна и физикохимична експертиза на веществени доказателства и съдебно- техническа експертиза на приобщени по делото средства за мобилна комуникация. Резултатите трябва да потвърдят вината на Мехмед, който и син на брата на майката на жертвата Садет Муса.

Засега не е ясно как той се е сдобил с ключ за апартамента от жилището на Садет и дъщеря й.

Понеже Мехмед работел заедно с майката в една и съща фабрика, той знаел, че тя е нощна смяна.

Според едната версия сутринта е решил да я причака в апартамента й, воден от сексуални мераци, и затова е влязъл вътре. Дамла, която спяла в креватчето си, обаче го усетила и започнала да вика.

Стреснатият Мехмед запушил устата на детето. Той натискал силно, като задържал и нослето на Дамла, докато спре да диша. Едва тогава той залепил устата на момичето с тиксо. Това признал самият младеж при разпита пред криминалисти.

Друга версия гласи, че Мехмед не е дебнел майката, а е искал да претършува апартамента за скрити пари. Садет дала в събота 50 лева назаем на племенника с, който решил че в дома й може да има още заделени пари от заплатата, която жената взела наскоро. При тършуването обаче призори в неделя Дамла се събудила и тогава
Мехмед я удушил в паниката си. После избягал навън и след 7.30 часа се появил в Спешното отделение на болницата в Момчилград.

В 14,30 ч. вчера Мехмед отново влезе в дома на жертвата. Първият братовчед на детето бе доведен с белезници и под строга охрана в апартамента на третия етаж на блок „Слава" в Момчилград за извършване на следствен експеримент.

Два часа по-рано майката на Далма напусна ареста в Кърджали. 38-годишната Садет Муса
беше обвинена, че е оставила дъщеричката си без родителски надзор. След задържането й и беше наложен 72 часа арест с прокурорско нареждане.

"Направена е преценка, че от доказателствата по делото не може да се приеме, че е налице реална опасност обвиняемата да се укрие или да извърши друго престъпление, поради което Окръжна прокуратура-Кърджали няма основание да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража", гласят мотивите Садет да бъде пусната на свобода. Според очевидци жената било толкова объркана и стресирана, че излязла по чехли и тръгнала в неизвестна посока. Така се разминала с близките си, които се насочили към болницата, предполагайки, че майката е тръгнала към моргата да прибере трупа на дъщеря си.

По-късно стана ясно, че Садет успяла да стигне до Момчилград с такси. Тя не е отишла в дома си, а при свои близки, като през цялото време плачела неутешимо. Бащата на удушеното момиченце също се е върнал от чужбина, но бил на успокоителни и под лекарски надзор, тъй като изпаднал в шок от загубата на дъщеря си.

Съседите на зачерненото семейство пък настояват убиецът да получи доживотен затвор. „Ако го пипнем, ще го линчуваме. Заслужава да умре като куче", заявиха гневни комшии.

Лекар настоявал Мехмед
да отиде на психиатър

Близките на арестувания за убийството на 7-годишната Дамла Мехмед Хасан били съветвани от лекар да го закарат на преглед при психиатър. Това твърдят пред 24rodopi.com момчилградчани, които познават семейството.
"Обърнете внимание на това момче, то се нуждае от психиатрична помощ, закарайте го при специалист", препоръчал медикът.

Майката на Махмед - Фатме Сали обаче е категорична, че синът й е невинен.

"Той не може да го е направил. Бяхме заедно в болницата. Той разбра от баща си какво е станало. Някой нещо му е направил, уплашил го е. Страх го е", каза Фатме и припомни, че синът й се е грижел много добре за своята малка братовчедка. „В петък вечерта той беше нощна смяна. В събота около 17.00—17.30 часа отиде да си вземе обувките, върна се, след това излезе пак и се прибра около 01.00 часа в неделя", разказа още майката на арестувания младеж. Мехмед бил служител на един от мобилните оператори, а отделно от това работел и във фабриката, където си вади хляба майката на детето.

"Само човек със сериозна личностна патология може да извърши такова зверство", коментира д-р Цветеслава Гълъбова, директор на държавната психиатрична болница „Свети Иван Рилски".

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе