Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Евродепутат: Дадохме ключа за Европа на султан Ердоган

Евродепутат: Дадохме ключа за Европа на султан Ердоган

Австрия се обяви против падането на визите за турците

Остри критики срещу споразумението между ЕС и Турция за решаването на бежанската криза отправи евродепутат. Лидерът на групата на либералите в Европейския парламент и бивш белгийски премиер Ги Верхофстат заяви в Страсбург, че постигнатото споразумение е много проблемно. "С този договор ние всъщност дадохме ключовете от портата на Европа на наследника на Османската империя Ердоган. Смея дори да кажа - на султана Ердоган", заяви Верхофстат, цитиран от македонския сайт МКД. Верхофстат добави, че сега Ердоган ще решава за "влизането" в ЕС.

Австрийският министър на вътрешните работи Микл-Лайтнер пък призова ЕС да не облекчава прехода към безвизов режим за Турция. В сделката с Анкара съюзът трябва да предвиди "клауза за прекратяване на договора", в случай че турската страна започне да нарушава поетите задължения", заяви тя преди срещата на вътрешните министри на ЕС днес. Микл-Лайтнер сподели, че се отнася "много критично" към тази идея. "Големи съмнения се пораждат, когато Турция слага опозиционен вестник под външно управление, а след три дни вади на масата тук (в Брюксел) списък с пожелания, а след това очаква и поощрения под формата на либерализация на визовия режим. В такъв момент си задавам въпроса дали се отнасяме сериозно към нашите ценности или те могат да бъдат изхвърлени зад борда", добави тя. Микл-Лайтнер подчерта, че за отпадане на визите Анкара трябва да изпълни определени изисквания. "За Турция не трябва да има изключения", категорична бе тя.

Турция ще приеме обратно десетки хиляди мигранти, а не стотици хиляди или милиони. Това пък заяви турският министър за европейските въпроси Волкан Бозкър. Той добави, че сделката за реадмисия между Анкара и ЕС, която бе постигната в понеделник, няма да е в сила за бежанците, които вече са на гръцките острови. Бозкър посочи, че Турция ще стартира приема на бежанци обратно от Гърция когато тези, които вече са на територията на ЕС, започнат да бъдат настанявани сред европейските държави.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе