Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Бивш човек на Путин трепери във френския си замък

Бивш човек на Путин трепери във френския си замък

Свръхбогаташ от Русия, който преди години бе известен с прякорите „банкерът на Путин“ и „банкерът на Кремъл“ използва вратичка в закона, за да избегне екстрадирането си във Великобритания, където може да влезе в затвора.

Сергей Пугачов бе осъден на две години затвор задочно от Върховния съд на Англия през 2016 г. за това, че е нарушил съдебни заповеди свързани със стотици милиони долари, за които се смята, че са откраднати.

Милиардерът обаче в момента се  намира в своя замък във Франция, защото британските власти не успяват да го върнат в страната след настъпило объркване във връзка с европейската заповед за арест.

Наскоро бившата партньорка на Пугачов Александра Толстой и трите й деца бяха принудени да напуснат семейния дом на стойност 9 млн. долара в Челси (Лондон), където и той живееше преди да избяга през 2015 година.

Двойката се появи наскоро в документален филм на Би Би Си, с името „Графинята и руският милиардер“, голяма част от който бе заснет в разкошния му замък близо до Ница във Франция. Пугачов има френско гражданство от 2013 г. и отказва да напусне Франция под какъвто и да е предлог.

В миналото Пугачов бе част от близкото обкръжение на Владимир Путин, но впоследствие изпадна в немилост и бе определен като „предател“ от руския президент.

След като пристига във Великобритания през 2011 г. той е обвинен в източването на руската Межпромбанк. Държавни кредитори на Москва завеждат дела срещу него в британски съдилища, с твърденията, че е присвоил стотици милиони.

Пугачов заминава за Франция преди съдът да се произнесе по делото, по което бе осъден за нарушаването на 12 заповеди на съда, свързани със замразяването на активите му.

Съдебните власти в Англия са заявявали в миналото, че човек, осъден по гражданско дело за неуважение на съда, не може да бъде екстрадиран в страната с европейска заповед за арест. Това предполагаше, че Пугачов не може да бъде екстрадиран.

От британското министерство на вътрешните работи обаче обявиха тази седмица, че няма законова пречка за това той да бъде екстрадиран от Франция с такава заповед.

От министерството опровергаха твърденията на адвокатката на Пугачов, Ан-Джесика Форе, че той не може да бъде екстрадиран, защото е френски гражданин и защото е осъден за неуважение на съда.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе