Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Честваме Деня на народните будители

Честваме Деня на народните будители

Днес отбелязваме Деня на народните будители – празник, ознаменуващ делото на българските просветители, книжовници, революционери и свети будители, на възраждащия се национален дух, на стремежа към образование и книжовност.

В Шумен общоградският ритуал ще започне в 10.30 часа с полагане на венци и цветя пред паметника на Нанчо Попович в градинката пред читалище “Добри Войников”.
В Разград от 14:00 часа в музея „Станка и Никола Икономови” е официалното откриване на празника със запалване огъня на поезията от поетесата Надя Попова. Ще бъдат поднесени венци и цветя пред барелефа на възрожденците. В 15:00 часа в  Етнографския комплекс „Вароша”  тръгва шествие на участниците и журито в 10–я Национален конкурс „Поетични хоризонти на българката”. От 16:00 часа в Регионалната библиотека ”Проф.Боян Пенев”  празнична програма ще представи младежката формация за театър „Импулс”. От 17:30 часа в Художествената галерия „Проф. Илия Петров” започва церемонията по награждаването на победителите в конкурса „Поетични хоризонти на българката”
В Силистра в 9.00 пред сградата на РБ „Партений Павлович” ще бъде открита изложбата „Паметници и паметни плочи в община Силистра”. От 12 часа започва Музикален конкурс „Единни в многообразието”.
В Русе от 10:00 ч., в Заседателна зала на Община Русе ще се проведе официалната церемония, на която традиционно в Деня на будителите, ще бъде връчена Наградата „Русе – 21 век“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе