Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Костов: Лицата, влезли с буса на летището, имат рисков профил

Костов: Лицата, влезли с буса на летището, имат рисков профил

„Лицата, които са влезли у нас с микробуса на летището, в момента не са на българска територия и не могат да бъдат разпитани. Те са двама души, не са граждани на европейския съюз. Става дума за хора от бивша съветска република". Това заяви пред Нова тв главният секретар на МВР Георги Костов. И уточни, че двамата са с рисков профил, определен след атентатите в Париж.

Двамата са влезнали на наша територия преди 3 дни от ГКПП „Капитан Андреево", пребивавали са ден и половина в Бургас и дошли в София, обясни той. И изтъкна, че са известни на полицията.

„В рамките на мерките, които сме предприели, периодично в тези зони на критична инфраструктура минават патрули на гранична полиция със служебни кучета, обучени да реагират на взривно вещество. Кучето на един такъв патрул е реагирало специфично на наличие на взривно вещество. В последствие въпросният микробус е проверен и с мобилно техническо средство, което също е показало взривно вещество. Подаден е сигнал към колегите от специализирания отрият за борба с тероризма и те пристигат на място. Друго служебно куче реагира също на взривно вещество. Следва проверка с по-съвременен уред, който също открива наличие на взривно вещество и тогава се пристъпва към обезвреждане на микробуса", уточни комисар Костов във връзка с предприетите действия.

Главният секретар на МВР бе категоричен, че вчера не е открито взривно устройство на територията на летището. И добави, че във въпросния микробус е имало множество парфюми, електроуреди с малък размер за най-различна употреба и други вещи. „Дали в някои от тези множество козметични продукти има вещества, които са сходни и биха могли да заблудят служебното животно и уреда, е въпрос на доказване от експертизата", допълни той.

Стандарт Нюз припомня, че Терминал 1 на летището в София вече работи нормално.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе