Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Брюксел с рамо за "Бузлуджа"

Брюксел с рамо за

Проект за опазване на паметника Бузлуджа бе представен и подкрепен в Европейския парламент. Това стана по време на кръгла маса "Съвременно наследство в риск", провела се на 23-ти февруари. Темата за рушащия се паметник предизвика сериозен интерес сред присъстващите.

Припомняме, че миналата година млада архитектка предложи своето виждане за реновирането на "Бузлуджа" и превръщането му в музей на националната памет, представящ историята на страната ни.

При Бузлуджа не става въпрос за партиен, а за национален въпрос, въпрос за опазване на културните ценности на България, а респективно и на Европа, коментира Снежка Михайлович - генерален секретар на Европа Ностра- организация, работеща за опазване на културното наследство в Европа.

Г-жа Михайлович и г-н Пиет Ясперт, заместник-президент на Европа Ностра, изразиха подкрепа относно инициативата за опазване на Бузлуджа и обърнаха внимание на качествата на монумента, които биха му отредили място сред 7-те най-застрашени паметника в Европа.

Кръглата маса в Брюксел бе организирана от евродепутата Момчил Неков. В нея взеха участие специалисти от България, Румъния, Германия, Белгия и Холандия.

През 2013 г. от Младежкото обединение на БСП предложиха Чинията да стане 3D-музей на социалистическото и социалдемократическото движение по света. При последвали сметки обаче се оказа, че червените нямат бюджет за такова начинание.

Повече информация за проекта „Бузлуджа – паметта на времето" може да намерите ТУК.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе