Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Броят прасета в задния двор

Броят прасета в задния двор

Всички домашни прасета, които се отглеждат в т. нар. заден двор ще бъдат преброени, регистрирани и прегледани от ветеринари. Това реши на извънредно заседание днес Областната епизоотична комисия в Силистра. Мерките ще се приложат в 20-километровата инфектирана зона, която обхваща общините Кайнарджа, Алфатар, Силистра, Тервел и Добрич.

Радио Шумен припомня, че на 18 октомври на границата с Румъния до самата телена ограда е намерено диво прасе, заразеното с африканска чума. Животното е унищожено, направена е дезинфекция. Представители на ловни дружинки ще претърсват зоната, решиха още на епозоотичната комисия в дунавския град.

Това е вторият потвърден случай на африканска чума по свинете у нас. Първият беше засечен в края на август при домашни прасета в провадийското село Тутраканци. Тогава над 60 прасета в селото бяха евтанизирани, като голяма част от тях се оказаха нерегистрирани и собствениците им няма да получат обезщетения от държавата.

Девет са европейските държави, в които заразата се разпространява към момента. Най-драматична е ситуацията в Румъния, където са констатирани над 1000 огнища на чумата.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе