Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Британците изхвърлиха Huawei от 5G мрежата си

Британците изхвърлиха Huawei от 5G мрежата си

Британското правителство ще наложи забрана на Huawei да участва в изграждането на британската 5G мрежа, като нареди на телекомуникационните компании да премахнат оборудването на китайския технологичен гигант до 2027 г., заяви във вторник медийният секретар на кабинета на Борис Джонсън - Оливър Даудън, съобщава Ройтерс.

Мобилните оператори няма да могат да закупуват 5G компоненти от Huawei още от края на тази година, като им е казано да премахнат всички съществуващи технически приспособления, произведени от китайската телекомуникационна компанията, от британската 5G мрежа до 2027 година.

"Националният център за киберсигурност (NCSC) сега е докладвал на министрите, че те променил значително оценката си за сигурност относно присъствието на Huawei в 5G мрежата на Обединеното кралство“, заяви Даудън пред Камарата на общините, след като п0-рано днес премиерът Джонсън председателства заседание на Британския съвет за национална сигурност (NSC).

"Това не е лесно решение, но е правилното за телекомуникационните мрежи на Великобритания, за националната ни сигурност и икономиката ни, както сега, така и в дългосрочен план“, отбеляза Даудън и подчерта, че решението означава, че въвеждането в страната на 5G мрежата ще се забави с до 12 месеца в резултат на забраната на Huawei.

Решението от Лондон идва, след като САЩ вкараха в "черния списък" Huawei заради предполагаеми опасения за шпионаж, обвинение, което китайската компания категорично отрича.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе