Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

ПЕС: Brexit ще отвори кутията на Пандора

ПЕС: Brexit ще отвори кутията на Пандора

Великобритания ще загуби от вот за напускане на ЕС, предупреди соцлидерът Сергей Станишев

Броени дни преди референдума във Великобритания за излизне от ЕС дебатът за ползите и вредите от потенциален негативен вот става все по-разгорещен. Самите британци са "на кантар" - последните проучвания показват, че двата лагера "за" и "против" ЕС са съвсем близки като проценти. Със своя позиция по темата се включи и лидерът на ПЕС Сергей Станишев.

"Всеки референдум е една кутия на Пандора, черна кутия - не знаеш какво ще излезе от нея", коментира пред български журналисти в Брюксел той.

"Очевидно е, че всякаква логика - и социална, и икономическа, сочи Англия за един от големите печеливши от ЕС. Големите печеливши са силните икономики. Англия и Германия се смятат за донори към европейския бюджет и са такива, но като икономики са големите печеливши, защото имат достъп с тези експортно ориентирани икономики до един гигантски пазар", заяви Станишев. И даде пример: "Това са 500 милиона потребители, ти си силният, ти продаваш продукти, ти създаваш работна ръка".

Според Станишев при излизане от ЕС цяла Великобритания ще загуби не само в отделни сектори.

"Фермерите ще бъдат първите губещи, ако референдумът наложи излизане от ЕС. Хубаво е човек като гласува за нещо, да знае какво може да загуби. Последиците за Великобритания ще бъдат много тежки", предположи лидерът на европейските социалисти.

При сценарий с негативен вот той прогнозира и допълнителни проблеми: "Най-закономерно е, ако Brexit се случи, на другия ден Шотландия да каже: Искаме вътре". Надявам се не само здравият разум, но и инстинктът да надделее. Гаранции няма, трябва да уважим вота на британците и последиците от това и за тях, и за ЕС".

"Във всички случаи, трябва една по-цялостна дискусия за бъдещето на ЕС. Ние ще се борим като семейство да бъде Европа, която да е солидарна и социална", изтъкна Станишев.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе