Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Братя гангстери окървавили Брюксел (ОБЗОР)

Братя гангстери окървавили Брюксел (ОБЗОР)

Белгия издирва "Мъжът в бяло", който не се самовзривил

Двама братя с богато криминално минало са извършителите на атентатите в Брюксел, при които загинаха 31 души, а 270 бяха ранени. Халид и Брахим ел Бакрауи и третият мъж, запечатан от охранителните камери на летището, на име Наджим Лахрауи, са участвали и в подготовката на атентатите в Париж през ноември, при които загинаха 130 души. Лахрауи, наричан от медиите „Мъжът в бяло", бе издирван от полицията. В атентата е участвал и четвърти нападател, чиято самоличност не бе установена.

Федералният прокурор на Белгия Фредерик ван Льо съобщи, че първите два взрива в залата за заминаващи пътници на летище „Завентем" са настъпили през съвсем кратък интервал от време. Първата експлозия е в 7.59 ч. местно време пред 11-то бюро за чекиране, а втората – 9 секунди по-късно пред 2-ро. На кадрите от видеозаписите се виждат трима мъже. По отпечатъците на труповете е установено, че единият атентатор на аерогарата е бил Ибрахим Бакрауи, роден в Брюксел, белгийски гражданин. Той е по средата на снимката. Вторият терорист с тъмни дрехи все още не е разпознат, но се смята, че се е взривил на летището. Третият, който е с шапка и светла връхна дреха, е издирваният Наджим Лахрауи. Той е оставил багаж с бомба и е избягал от местопрестъплението. Този сак или куфар е бил най-плътно натъпкан с взривно вещество от всички използвани за нападението в терминала. На летището не е открито огнестрелно оръжие, използвано от терористите. Няколко белгийски медии съобщиха вчера по обед, че Лахрауи е бил задържан в брюкселския квартал Андерлехт. После обаче те сами опровергаха тази новина – наистина има арестуван мъж по подозрение за участие в атентатите, но той не е Лахрауи. Отново по пръстови отпечатъци е установена самоличността на втория брат Бакрауи - Халид, самовзривил се в метрото на спирка "Маалбек". Той е влязъл във втория вагон и е задействал бомбата, която носел, докато влакът е бил на перона. Таксиметров шофьор, представил се в полицията, е помогнал за откриването на адрес в брюкселския кв. "Скаарбек", откъдето взел по-рано терористите. Шофьорът разказал, че е получил поръчка за трима човека и пет куфара. Когато пристигнал на адреса, колата се оказала твърде малка за багажа. Според други медии, единият от куфарите не се събрал в таксито и бил оставен в жилището. Тримата не позволили на шофьора да им помогне с качването на багажа в колата.

Двамата братя Бакрауи, посочени като камикадзета на „Ислямска държава", която пое отговорност за атентатите, преди 8 дни са избягали от полицията след престрелка. Те имат богато криминално минало и са добре познати на полицията и заради връзките им с ИД. Братята са били в затвора заради трафик на оръжия, обир и кражба на коли. През 2010 г. Брахим е осъден на 9 години затвор за стрелба по полицията с автомат Калашников по време на обир. През 2011 г. брат му Халид също получава петгодишна присъда за притежания на автомат и кражби на автомобили. Не е ясно кога са били освободени от затвора. Те са издирвани от 15 март след престрелка с полицията, щурмувала леговище на терористи в предградието Форест. Тогава бе застрелян заподозреният терорист Мохамед Белкаид. Халид Ел Бакрауи също така е човекът, наел апартамента, където основният заподозрян за атентатите в Париж Салах Абдеслам бе заловен миналия петък. От своя страна Наджим Лахрауи е смятан за човека, направил поясите с взривове за атаките в Брюксел. Както и че е подготвил бомбите за атентатите в Париж през ноември. Той е бил един от най-издирваните хора в света именно заради атаките във френската столица. Избягал заедно с един от организаторите на атаките – Салах Абдеслам. Белгийските власти се опитват да издирят и Мохамед Абрини – близък приятел на „Мъжът в бяло" и на Салах Абдеслам. Междувременно стана ясно, че братът на Наджим е награждаван с медали спортист. Мурад Лахрауи се състезава за Белгия в дисциплината таекуондо. Той обаче се дистанцирал от своя по-малък брат, същото направило и семейството, което е от марокански произход. Всичките му близки се срамували от Наджим и неговия фанатизъм.

Атентатор оставил предсмъртно писмо

Терористът Брахим Бакрауи, който се взриви на летище "Завентем", е оставил предсмъртно писмо, съобщи белгийският прокурор Фредерик ван Льов. То е било намерено на лаптоп в апартамент в квартал Скаарбек заедно с експлозиви и материали за направата на взривни устройства.

В писмото джихадистът пише за страховете си след залавянето на съратника си Салах Абдеслам. "Постоянно бягам, вече не знам какво да правя. Търсят ме навсякъде, вече не съм в безопасност. Ако изчакам още малко, рискувам да свърша до човека в килията", пише Бакрауи. Смята се, че последните думи се отнасят до парижкия атентатор Салах Абдеслам, арестуван на 19 март в Брюксел.

В апартамента в Скаарбек са открити още 15 кг експлозиви, 150 литра ацетон, 30 литра кислородна вода, детонатори. Намерен е и куфар с винтове и пирони, както и пластмасови кутии, вероятно за опаковане на експлозивите.

Най-голямата бомба не гръмнала

Най-голямата от трите бомби на летище "Завентем" не се е взривила, съобщиха белгийските власти. Тя е била в куфара на мъжа с бяло яке, за който се предполага, че е специалистът по взривни устройства Наджим Лахрауи.

Според белгийската прокуратура взривното устройство в багажа на мъжа не е успяло да се задейства, след което той избягал от летището.

Мормон оцеля в три атентата

Испанец се размина за минути и с двата взрива в Брюксел

Американец на 19 години се спаси по чудо от трети терористичен атентат в живота си, съобщи в. "Дейли мейл". Мисионерът на мормонската църква Мейсън Уелс е преживял атентатите в Бостън, Париж и Брюксел.

Късметлията Мейсън се намирал на летище "Завентем", когато двама терористи камикадзе се взривили на метри от него. Младежът бил поразен от шрапнели в крака и е с трета степен изгаряния по лицето и ръцете. С него са били и други двама млади мисионери, които също се разминали със смъртта. По-късно бащата на Мейсън - Чад Уелс, разкри, че това е третият атентат, с който се сблъсква синът му. Двамата се намирали в близост до финалната линия на маратона в Бостън през април 2013 г., където бяха взривени две бомби. Бащата и синът обаче се разминали без наранявания. По ирония на съдбата младежът се оказал в Париж по време на атентатите на 13 ноември м.г.

Друг късметлия се оказа испанец, който се разминал и с двата атентата в Брюксел за броени минути. Пабло Алварес Бордилс бил първо до самото летище "Завентем", когато там избухнаха две бомби, а малко по-късно - много близо до взривената метростанция "Маалбеек". И досега човекът недоумява какво го е спасило - късмет, случайност или неточност заради закъснение. На 22 март сутринта той трябвало да отлети за Испания. Младежът пътувал към летище "Завентем" с автобус, който внезапно спрял след получена информация за взривове на аерогарата. Шофьорът на автобуса решил да не влиза в зоната на терминала, а да се върне заедно с пътниците на началната спирка - площад "Шуман" в центъра на Брюксел. Малко след като слязъл на площада и докато вървял по улица в района, обаче дочул силен гръм и видял от станцията на метрото, покрай която минавал, да излиза пушек. Така разбрал, че по чудо се е разминал и с втория атентат.

Перуанка остави две сирачета

Драматичните истории на стотици невинни жертви, оказали се на грешното място в грешното време, изплуваха вчера, ден след кървавите атаки в Брюксел. Белгийските власти потвърдиха смъртта на 31 души, а други 25 оцелели са в критично състояние.

Перуанка, майка на близначки, бе първата потвърдена жертва на летището. 37-годишната Аделма Тапиа Руис чакала полет за Ню Йорк заедно със съпруга си Кристоф Делкамб и четиригодишните им близначки. Децата и съпругът на Аделма са оцелели, тъй като по време на взрива излезли да играят извън сградата на терминала.

Атентаторът в метрото е отнел преждевременно живота на 20-годишния белгийски студент по право Леополд Хехт, съобщиха от университета "Сен-Луи" в Брюксел, където учел младежът. Френската общност в Белгия, известна още като Федерация Валония-Брюксел, обяви вчера, че неин служител също е сред загиналите в метрото.

Над 260 са ранените. Сред тях има трима служители на Еврокомисията, каза еврокомисар Кристалина Георгиева, която отговаря за човешките ресурси. Остава неизвестна съдбата на мнозина други, чиито близки още не са успели да се свържат с тях. Чрез социалните мрежи се издирват 51-годишният британец Дейвид Диксън, който обичайно пътувал с метрото в Брюксел, но не отишъл на работа в злополучния ден. 24-годишната Сабрина Фазал, студентка по медицина, също се издирва. Телефонът й е бил намерен край метростанция "Маалбек", а приятелят й я търси по болниците. Младата жена има дете на 1 г.

Намериха още едно тяло на "Завентем"

Тялото на още една жертва е било намерено днес следобед на летище "Завентем", съобщи агенция Белга. По време на претърсване на аерогарата от полицията се е сринала стена в терминала, съобщи още агенцията. До снощи не беше ясно дали откритият труп е на жертва или на атентатор.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе