Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Посрещнаха Борисов с алпийски рогове под връх Планай (СНИМКИ)

Посрещнаха Борисов с алпийски рогове под връх Планай (СНИМКИ)

С алпийки рогове бе посрещнат премиерът Бойко Борисов под връх Планай, където днес символично се предава на Австрия председателството на ЕС. Борисов бе посрещнат от канцлера Курц и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Под алпийския връх, където температурата не минава 12 градуса, има хиляди гости. Семейства с малки деца празнуват приемането на председателството на Австрия с питници. В традиционната аплийска гостилница "Овчарска хижа" пък се правят местни специалитети и се разлива ттрадиционната за региона бира. 

Преди старта на церемонията, премиерът Бойко Борисов, федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц и председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведоха среща. Във фокуса на разговорите бяха поставени резултатите, постигнати по време на Българското председателство на ЕС и приоритетите на Европейския съвет в следващите шест месеца, по които ще работи Австрийското председателство, съобщиха от правителствената пресслужба.

Българският министър-председател благодари за конструктивния диалог в Съвета, който даде възможност да се поднови вниманието върху балканския регион. „Даването на ясен хоризонт за започване на предприсъединителни преговори с Албания и Република Македония постави основите за перспективата на целия регион", каза премиерът Борисов и подчерта, че Срещата на върха за Западните Балкани в София е изиграла много важна роля в този процес.

Министър-председателят Борисов пожела успех на канцлера Курц с председателството и подчерта, че винаги може да разчита на председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Австрийското председателство продължава линията на Българското като акцентира върху три основни приоритета - сигурност и борба с нелегалната миграция, конкурентоспособност чрез дигитализация и перспектива за страните от Западните Балкани и Югоизточна Европа. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе