Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Близките на Тепавичарови се спасиха от борчовете

Близките на Тепавичарови се спасиха от борчовете

Близките на съпрузите Георги и Николина Тепавичарови, които бяха открити застреляни заедно с двете им деца на 21 януари 2013 г., няма да връщат борчовете на сержанта. По сведения на разследващите ужасната пловдивска трагедия военнослужещият имал банкови кредити в размер на 235 000 лева, които след смъртта на цялата фамилия останаха в наследство на роднините. Няколко месеца след драмата обаче близките на двете почернени семейства, които живеят в Нареченски бани и в Чепеларе, са подали молба до съда за отказ от наследство.

Преди Нова година магистратите от Районния съд под тепетата издават три решения, с които удовлетворяват молбите на близките за отказ от наследство, научи "Стандарт". Съдебните постановления са изпратени и до финансовите институции, от които приживе Тепавичарови са теглили кредитите, а от своя страна банките са приели отказа. Именно огромният борч на семейството се изтъкваше през цялото време на следствените действия като основен мотив за трагедията. В документите на разследването, което още миналата година бе прекратено, се сочат притесненията на Георги и Николина, които не успявали да обслужват банковите си кредити с месечна вноска от 3000 лв. От 2008 г. насам двамата взели три заема, като на името на Николина се водел банков кредит от около 200 000 лв., получен чрез ипотека на семеен хотел в Чепеларе.

Съпругът й имал два по-малки заема, които общо достигнали сумата от 235 000 лева. Парите били отпуснати от три банки. Сержантът и жена му преценили, че ще могат да ги изплащат, тъй като Георги се хванал на втора работа като монтажник на дограма. Имал информация, че от това се печели добре, затова си позволил да иска заемите. Оказало се обаче, че вече нямало голямо търсене на дограма и той не успявал да събере сумата за месечните вноски. Така започнал да закъснява, а банките от своя страна да го притискат. В подобен момент взел и фаталното решение да избие семейството си и себе си.

Трагедията, която разтърси цяла България, се разигра на 21 януари м. г. Тогава в апартамент на бул. "Македония" в кв. "Кючук Париж" бяха открити мъртви 32-годишният военен Георги Тепавичаров, съпругата му Николина (29) и двете им деца Илия (8) и Ангел (4). Момченцата и младата жена са застреляни, докато спят. Бащата после се гръмнал сам, паднал и затиснал вратата на детската стая, е заключението на Военната прокуратура в Пловдив. Освен огромната болка от загубата на близките си, роднините на семейството след това трябваше да поемат и дълговете им. Адвокати обаче ги посъветвали да се откажат от наследство. Така родителите на Николина и Георги, както и бабите и дядовците им подали молби, че се отказват от наследство, в съда, което е рутинна процедура. Трите банки приели документите и по този начин заемите се обявяват за несъбираеми. Така процесът с търсенето на парите приключва. По думите на пловдивския адвокат Димитър Здравков, който е представител на родителите на Николина и Георги, банката, отпуснала големия кредит от около 200 000 лева, ще си събира парите чрез продажбата на къщата за отдих в Чепеларе. Близките нямат финансови възможности да поемат месечните вноски. "На месец ни се събираха да погасяваме по 3000 лева до 2018 г., няма откъде, обикновени хора сме. Преживявам от магазинче за хранителни стоки в гараж, децата си отидоха, разболях се. Те не са споделяли с нас за притесненията си, ако го бяха направили, щяхме да помогнем. Искам да са живи и да им се радваме, а сега все сме на гробището", казва Албена Царева, майка на Николина. В момента тя живее на втория етаж в къщата, която ще се продава на търг. За продажба ще бъдат обявени първият и третият етаж, а почернената жена се надява да ги купят добри хора.

Имуществото не покрива заемите

Цялото недвижимо имущество, което е останало след тройното убийство и самоубийството на сержант Георги Тепавичаров, е 3 пъти по-малко от дълговете му. Това са направили като оценка независими брокери от Пловдив. Имотите им са оценени на около 80 бона, а простата аритметика сочи, че дори и да ги продадат, наследниците им от двата рода ще покрият едва 1/3 от огромния заем. Единият имот е въпросната къща в родното на Николина Чепеларе, която сержантът и жена му са превърнали в семеeн хотел. За преустройството на триетажната сграда в хотел Тепавичарови теглили заем срещу ипотека. Другите имоти на фамилията са в Нареченски бани, откъдето е Георги. Там той е имал част от къща и половината от парцел, както и дял от родния дом, в който в момента живеят родителите му. Дори и да продадат всичко и да останат на улицата, бедните хора нямало да могат да върнат кредита. Именно тези имоти са насочили в правилна посока разследването, което е категорично, че Георги е извършил убийствата и самоубийството. Преди фаталния януари сержантът предприел няколко сделки. Продал е на брат си Костадин имоти и колата си. Всичко е станало със съгласието на Николина, която е съсобственик.

Съпрузите прехвърлили на Костадин вила от 67 кв. м на ул. "Костадин Златанов" номер 33 в Нареченски бани. Заедно с нея Георги отстъпил на брат си и семейния дял от парцел от 502 кв. м. Отделно семейството продало отново на Костадин и парцел от 145 кв. м, сочи справка в имотния регистър. Старите къщи в Наречен обаче вървят до 5 хил. лв. в най-добрия случай, така че едва ли при продажба Георги би взел повече от тази сума, която не покрива дори две вноски по кредита. Всъщност той е продал на брат си не вила с двор, а дупка с паянтова сграда пред рухване, за чието укрепване трябват не по-малко от 30 хил. лв., коментираха брокери по недвижими имоти. Новият автомобил "Дачия" също бил прехвърлен на Костадин. Не се знае дали и изобщо Костадин им е дал някакви пари, тъй като не е известно да е заможен. Разследващите опровергаха информациите, че Тепавичарови са били собственици на апартамента в пловдивския кв. "Кючук Париж", където се разигра трагедията. Жилището им отпуснали под наем от ведомствения военен фонд.

Майката на Георги: Застреляли са ги лихвари

Четиримата Тепавичарови вече почиват във вечния си дом, но за роднините им няма покой. Майката на Георги не може да прежали децата си и смъртта им е дълбока рана, в която тя не иска да се рови. През уикенда се навърши 1 г. от ужасната трагедия и близките на фамилията се събраха на гробището в Нареченски бани, където сержантът, жена му и двете им деца бяха погребани в общ гроб. Много време е минало вече от кървавата драма, по която експертите се произнесоха, че няма съмнение, че Георги е извършителят. Майка му обаче не е съгласна и е категорична, че синът й не е убиец. Възрастната жена смята, че друг е посегнал на семейството, докато са спели. Най-вероятната причина според нея са дългове към лихвари. Същата е и версията на чичото на сержанта, който е започнал собствено разследване. Експертизата обаче е категорична, че само по ръцете на бащата имало следи от барутни частици.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе