Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Безпрецедентната криза в Каталуния

Безпрецедентната криза в Каталуния

  Безсънна нощ в Каталуния. Хиляди привърженици на отделянето от Испания празнуваха едностранното обявяване на независимост. По улиците на Барселона излязоха и привърженици на запазването на единството. Стигна се и до напрежение.

 Безпрецедентната криза раздели областта и предизвика вълна в цяла Испания. Стотици окачиха на балконите си националните флагове в призив за единство.

Часове след като Мадрид наложи директно управление, влезе в сила и първата конкретна мярка - правомощията на регионалните полицейски началници бяха отнети, а испанският вицепремиер Сорая де Сантамария пое управлението на Каталуния. Това обаче не помрачи радостта по улиците на Барселона, съобщи Нова. 

Доволните и противниците на обявената независимост изпълниха улиците на Барселона. Напрежението между тях ескалира. Полицията успя бързо да  раздели двата лагера и до сериозни инциденти не се стигна. Сепаратистките партии призоваха за гражданско неподчинение и дадоха инструкции на държавните служители да не изпълняват заповеди от Мадрид.

Засега испанското правителство не планира арести, но не е ясно как ще процедира ако настоящата регионална администрация откаже да напусне кабинетите си. Има опасения, че може да се стигне до физическа конфронтация ако националната полиция се намеси.

Един от основните проблеми при прилагането на директно управление ще бъде със 17-те хиляди служители на регионалната полиция. Чуха се призиви полицаите да не изпълняват заповедите на централното правителство и да не участват в извеждането на министри и законодатели от кабинетите им.

Правителството затваря регионалното външно министерство и освободи представителите на Каталуния в Брюксел и Мадрид. Като част от мерките за директно управление, министерството на икономиката засили контрола си върху регионалните финанси на Каталуния и започна директни плащания за важните услуги. Мадрид ще поеме пълен финансов контрол над Каталуния.

Възможно е каталунците, които са „за” независимост, да спрат да плащат данъците си на испанската хазна. Предизборната кампания в Каталуния за насрочените от Мадрид регионални избори на 21-ви декември ще започне на 5-ти декември и ще приключи на 19-ти, или само 15 дни. Независимостта на Каталуния няма да получи подкрепа от нито една влиятелна държава или институция. Европейската комисия е на твърдата позиция, че нищо не се е променило след вота в Барселона.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе