Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

България чества 3 март

България чества 3 мартВ Пловдив хиляди жители на града изкачиха хълма Бунарджика, където пред паметника на Освободителите се проведе тържествената церемония по повод 138-ата годишнина от Освобождението на България.

През 1881 година предците ни изграждат този първи в страната паметник в чест на героите, отдали живота си за свободата. Той е посветен на последните големи сражения в Руско-турската война, битката за освобождението на Пловдив. И няма по-искрен израз на признателност от тази вековна традиция, всяка година на Трети март да сме тук и да се преклоним пред подвига на загиналите за свободата на България и да засвидетелстваме своята признателност към многобройните български, руски, украински, белоруски, финландски, румънски, сръбски и много още герои, подчерта в обръщението си пред пловдивчани кметът Иван Тотев.

Тази вечер за първи път празникът ще бъде отбелязан в Пловдив с тържествена заря-проверка Началото ще е точно в 18.30 часа пред централния военен клуб, където слово ще произнесе бригаден генерал Явор Младеев, командващ 68 бригада "Специални сили". В провеждането на зарята ще участват три представителни роти и представителният духов оркестър на военновъздушните сили.

В Стара Загора българското знаме е поставено на 20-метрови пилони на четирите входа на града. Военнослужещи и граждани пренесоха 300-метров национален флаг от центъра на града до Мемориалния комплекс "Бранителите на Стара Загора". Внушителното шествие тръгна от площада пред Общината след тържествения ритуал за издигането на националното знаме. Преди това в храма "Св. Николай Чудотворец" беше отслужена божествена Света литургия. Идеята за поставянето на българския трибагреник на четирите входа на града е на кмета Живко Тодоров и на командира на Втора механизирана бригада генерал Димитър Илиев. Проектът е съгласуван с Камарата на архитектите и е реализиран изцяло от доброволци.

В Плевен от върха на сградата с панорамата "Плевенска епопея" 1877 година“ се развя 26-метров трибагреник. От площад "Възраждане"  започна лекоатлетическа щафета и крос "Обиколката на военно-историческите музеи". Плевенски свещеници отслужиха панихида пред вечния огън в мавзолей-параклис "Св. Георги Победоносец". В словото си кметът Георг Спартански отбеляза, че боевете край Плевен са от решаващо значение: Много политици, когато дойде националният празник, се чудят по какъв начин да кажат кой ни е освободил, как ни е освободил. Но аз заставам пред вас и казвам - руската армия освободи България. Това е исторически факт и който спекулира с този факт, не познава българската история. Искам обаче да кажа и друго. Свободата на България, свободата на Плевен не ни е поднесена на тепсия. Костите си в тунела на тази свобода са положили стотици хиляди българи.

В Ловеч в храма "Св. Троица“ беше отслужена панихида за загиналите и благодарствен молебен. Поднесени бяха венци и цветя на Паметника на загиналите ловчанлии, паметната плоча на Цачо Шишков, Алеята на българо-руската дружба, пред Белия и Черния паметник, "Кървавия камък“ и на паметника на войводата Тодор Кирков на площада в стария квартал "Вароша". 

Двучасови пешеходни обиколки с безплатни екскурзоводски беседи организира Регионалният исторически музей във Велико Търново. Обиколките са под наслов "Те загинаха са свободата", започват от средновековната крепост Царевец. Предложени са два маршрута, които включват над 20 исторически сгради, паметници и музеи. Соня Петрова от Регионалния исторически музеи: 

Музеят-затвор, единственият запазен ориенталски затвор, в който е лежал и Апостолът на българската свобода Васил Левски и всички участници в Априлското въстание. Най-голямо внимание и време ще бъде отделено на музея "Възраждане и учредително събрание", където с много оригинални документи и материали са показани, не само национално-освободителните борби, но и руско-турската освободителна война. Турът ще завърши пред паметника на "Майка България", който е посветен на всички войни, загинали за свободата на България. Пред този паметник местният клуб "Традиция" показа оригинални оръжия и отличия от Руско-турската освободителна война. Симеон Цветков от клуб "Традиция" каза, че са включени 50 оръжия и вещи и посочи най-интересните: Руският револвер Smith & Wesson, основно оръжие на руските офицери, револверът "Ремингтон", който е бил на въоръжение в турската армия. Гражданите могат да видят оригиналното канче от руско-турската война, което са го използвали българските опълченци и руските войници.

В Музея на занаятите в Троян е открита изложба "От киноцентъра до музейната витрина", посветена на българското кино. Експозицията представя автентични облекла, накити и аксесоари, използвани при снимките на сериала "Капитан Петко войвода". Показани са и други предмети, фотоси и документи, свързани с историята на българското кино. Посетителите на музея ще видят и камерата на изтъкнатия български кинооператор Димо Коларов, режисьор на филми като "Козият рог”, "Вълчицата”, "Бялата стая”, "Инспекторът и нощта”, "Капитан Петко войвода”. 


В Габрово честването започна с панихида в памет на загиналите за Освобождението и издигане на националното знаме. В музея са подредени културни ценности, които илюстрират руското участие в освободителната война. Чрез документи, снимки, вещи, оръжия и нагръдни отличия са представени отделните моменти от развитието на военните действия в габровския край. Руският боен барабан, войнишкият чайник, гуглата, частиците от Смарското знаме, стаканът на генерал Скобелев са част от скъпите реликви, които свидетелстват за приноса на руската армия за българското освобождение. В изложбата е показана и част от колекцията рисунки на художника Вячеслав Бабияк, която представя паметниците от освободителната война в габровския край, както и образите на руските генерали.

Историческият музей в Хасково ще е отворен през целия ден. Директорът Пенко Добрев обяснява за експозицията: Могат да видят униформата на руски войник и на български опълченец, също опълченците, които са останали и после са се заселили в нашия град, техни снимки, вещи, медали и един сейф, единственият, който е оцелял, след като са опожарили конака.

50 младежи от Димитровград, облечени в национални носии, потеглиха рано сутринта на поход към Шипка. Организаторите Георги Георгиев и Николай Монев споделиха, че така се чувстват българи: Качването на връх Шипка, горе, усещаш чувството на свобода. Хора, изразяващи свобода, искащи свобода, отстояващи свобода.

С пушката на легендарния капитан Петко войвода тръгна шествието на смолянското сдружение "Родопски хайдути" от храм "Свети Никола" в квартал "Устово" до площад "Възраждане". Родопчани и гости на събитието ще имат възможност да видят светинята, която се съхранява в регионалния исторически музей "Стою Шишков" в Смолян. Секретар на отряда на Петко Войвода през 1878 г. е бил именно устовецът-свещеник Атанас Келпетков. Петко Войвода е свята личност за родопчани и всяка година в Деня на националния празник, неговата пушка ще събира последователите на заветите и делата му. Редом до оръжието на капитана ще се нареди и Николай Петров - един от наследниците на родопския воевода Тодор Хвойнев от Левочево, който по традиция носи неговата оригинална комитска носия и оръжие. Наследници на борци за свободата, комити и кьошки кехаи ще извадят семейните реликви, за да съхранят духа на предците си.

В Кърджали националният празник беше отбелязан със шествие, тържествен ритуал и музикална програма.  За първи път от 10 години беше нарушен форматът на традиционното "кафе за толерантност". Районният мюфтия Бейхан Мехмед не дойде в заведението, където всяка година на тази дата пие кафе с кмета Хасан Азис и с енорийския свещеник отец Петър. За да не прекъсне традицията, вместо районния мюфтия на масата седна учителят Байрям, който е собственик на кафенето.  

Културните и просветни институции в Сливен предлагат любопитни прояви за всички вкусове и възрасти. В Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" - рецитал на ученици от сливенските училища "Песните на Чинтулов в сърцата ни" и среща с потомци на поета. Историческият музей обяви свободен вход за тракийските си експозиции, къщите музеи на Хаджи Димитър, Добри Чинтулов, сливенския бит и няколко изложби в Добрижелязковата текстилна фабрика. Старият Сливен, Съединението, Освобождението в дописки и рисунки на военни кореспонденти. И още днес - поклонение пред паметника на загиналите Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, панихида за загиналите, благодарствен молебен, концерт на ансамбъл Сливен, 52-ра лекотлетическа щафета "Освободител". 

Многолюдно празнично шествие по повод 138-годишнината от Освобождението на България премина по улиците на Варна. На националния празник  за 53-ти път в морската столица се проведе и щафетната лекоатлетическа обиколка, организирана от Радио Варна, с участието на 66 отбора.
С концерт под мотото "Историята помни" в Търговище беше отбелязана 138-та годишнина от Освобождението на България. Тази сутрин в храм "Свети Иван Рилски" архиерейският наместник Славчо Проданов отслужи панихида за загиналите руски, румънски, финландски воини и български опълченци. След панихидата на централния площад "Свобода“ се състоя церемония по издигането на националния трибагреник и флашмоб на учениците от Второ Средно общообразователно училище "Проф. Никола Маринов“, след което общоградското шествие стигна до Паметника на българо-руската дружба, където бяха поднесени венци и цветя на признателност.


Патриотичното сдружение "Пазители на българщината" отново спусна огромен национален трибагреник на фасадата на многопрофилната болница в Шумен. Знамето е с размери 33 на 4 метра и е дарение от местния бизнесмен Климент Климентов - един от учредителите на Сдружението. Инициативата е и в подкрепа на националната кампания "Да развеем българското знаме!". С възстановка на битките за освобождението на Велики Преслав в града беше отбелязано Освобождението. Във възстановката участваха над 120 души. 

На националния празник стотици хора поднесоха венци и цветя пред паметниците на Стефан Караджа, капитан Георги Мамарчев и Лев Толстой в Силистра. 

Жителите на Свищов, първият освободен български град, получиха български флагчета. Общинската администрация осигури знаменцата, като идеята е да бъдат развети пред Паметника на свободата на едноименния площад. Там бяха поднесени венци и цветя на признателност. 

С ритуално издигане на националния флаг и молебен за благоденствие започна честването на националния празник във Враца. Сред насъбралото се множество на централния градски площад имаше двеста ученици, които държаха в ръцете си балони с цветовете на националния ни флаг.След официалната церемония хората на площада се хванаха на кръшно българско хоро.

Стотици граждани и гости на Монтана се събраха на централния градски площад за церемонията по отбелязването на националния празник. С тържествен военен ритуал беше издигнат националният флаг. В приветственото си слово кметът на Монтана Златко Живков припомни събитията от 1877 година, довели до освобождението на Северозапада: На 21 ноември руските части, румънски и български опълченци освобождават нашия град, тогавашна Кутловица. В края на ноември последователно са освободени Вълчедръм, Оряхово, Лом. На 17 декември, дни по-късно, е освободена и Берковица.

Свещеници от Видинската митрополия отслужиха благодарствен молебен, след което представители на местни и държавни институции, неправителствени организации и много граждани поднесоха венци и цветя на паметника на загиналите във войните.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе