Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Баку: Армения извършва военни престъпления

Баку: Армения извършва военни престъпления

Умишлените и безразборни нападения от Армения срещу цивилни, които са грубо нарушение на нормите и принципите на международното право, включително международното хуманитарно право, както и обявеното прекратяване на огъня, умишленото убийство на цивилни лица представлява военно престъпление и престъпление срещу човечеството. Това заяви Министерството на външните работи на Азербайджан днес поредната атака на Армения по Гянджа, при която загинаха 12 души, над 40 бяха ранени, а 20 сгради – сринати до основи.

Ето пълния текст на изявлението на Министерството на външните работи на Република Азербайджан:

В нощта на 17 октомври 2020 г., около 01:00 часа, арменските въоръжени сили атакуват азербайджанския град Ганджа с балистични ракети. Това е третото поред нападение от разгръщането на нова агресия от Армения срещу Азербайджан - ужасяваща атака срещу втория по големина град на Азербайджан, разположен далеч от фронтовата линия, водеща до сериозни цивилни жертви. Убити са 12 цивилни, включително 2 непълнолетни, над 40 души са ранени.Умишлените и безразборни нападения от Армения срещу цивилни, които са грубо нарушение на нормите и принципите на международното право, включително международното хуманитарно право, както и обявеното прекратяване на огъня, умишленото убийство на цивилни лица представлява военно престъпление и престъпление срещу човечеството. Отговорността за това престъпление е изцяло на ръководството на Армения. Непрестанната агресия на Армения, бруталните атаки срещу цивилни трябва да бъдат спрени и международната общност не трябва да си затваря очите за тези нечовешки действия на Армения срещу азербайджанския народ.

Ние осъждаме най-категорично злодейските нападения от Армения срещу цивилните граждани на Азербайджан и призоваваме тази държава агресор да сложи край на своите военни престъпления.

Военно-политическото ръководство на Армения, използвайки терора като държавна политика, отговаря за издаването на заповед за ракетни атаки срещу цивилни. Република Азербайджан декларира, че въз основа на механизмите на националното и международното право виновните за това престъпление ще бъдат изправени пред съда.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе