Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Азербайджан призовава: „Справедливост за Ходжали“

Азербайджан призовава: „Справедливост за Ходжали“

27-та годишнина от геноцида в азербайджанския град Ходжали, окупиран от Армения, бе отбелязана с възпоменателно събрание в Централния военен клуб в София. Официални лица, депутати, общественици и приятели на Азербайджан дойдоха, за да почетат паметта на невинните цивилни жертви на най-голямото клане, извършено в хода на арменско-азербайджанския конфликт. Възпоменанието премина под мотото „Справедливост за Ходжали“.

Посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова припомни как в нощта на 25 срещу 26 февруари 1992 г. красивият азербайджански град с единственото летище в региона Нагорни Карабах в Азербайджан, беше коварно нападнат. 613 негови жители, от които 106 жени, 63 деца и 70 възрастни, бяха беспощадно убити, а 487 са ранени. 1275 бяха взети за заложници, а съдбата на 150 души все още е неизвестна. 8 семейства бяха напълно унищожени; 130 деца загубиха по един от родителите си, а 25 деца двамата останаха без родители. 56 души от загиналите бяха убити с особена жестокост. Невинните хора бяха жестоко убити от арменските въоръжени сили с подкрепата на 366-ия моторизиран пехотен полк на бившия Съветски съюз, състоящ се предимно от арменци, само защото са азербайджанци, каза посланик Гурбанова. Тя посочи, че клането в Ходжали е напомняне за фундаменталното значение на защитата на цивилни граждани във въоръжен конфликт. Гарантирането на защитата на цивилни граждани изисква спазване на международното хуманитарно право и правата на човека и сериозни усилия за предотвратяване и реагиране на нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека в ситуации на конфликт. Не може да има дългосрочен и устойчив мир без справедливост и уважение към човешкото достойнство, правата и свободите, заяви посланик Гурбанова. Трагичните събития в Ходжали са акт на геноцид, а престъпниците, които са го извършили, трябва да бъдат изправени пред съда, призова посланик Гурбанова.

Международната кампания "Справедливост за Ходжалъ" стартира на 8 май 2008 г. по инициатива на заместник-председателя на Фондация “Гейдар Алиев” Лейла Алиева и увеличи осведомеността на хората по света за масовото убийство в Ходжали като грубо нарушение на международното хуманитарно право и международното право в областта на правата на човека. През годините 16 държави и 22 щата на САЩ признаха и осъдиха клането в Ходжали.

Пристигнала специално за възпоменателното събранието в София трупа на Азербайджанския държавен пантомимен театър представи пиеса за трагедията и геноцида в Ходжали, която съживи спомените за невероятните страдания, изпитани от невинните цивилни жертви през онази студена зимна нощ през 1992 г. Ние не търсим отмъщение, а призоваваме за справедливот за Ходжали, заяви посланик Наргиз Гурбанова.

На 26 февруари в Баку се състоя всенародно шествие за отбелязване на 27-та годишнина от геноцида в Ходжали, който е едно от най-кървавите престъпления срещу човечеството в съвременната история. В шествието участваха президентът на Азербайджан Илхам Алиев, първата дама Мехрибан Алиева и членове на семейството на президента. Целта на проявата, в която се включиха десетки хиляди хора, бе да се привлече вниманието на световната общност към чудовищното престъпление, извършено от арменските фашисти, посочва АЗЕРТАДЖ. Участниците в шествието носеха лозунги „Справедливост за Ходжали“, „Светът трябва да признае Ходжалинския геноцид“, „Ходжалинският геноцид е престъпление срещу човечеството“, „Престъпниците не трябва да останат ненаказани““ . Положени бяха венци и цветя на паметника на жертвите в Баку, където бе строен почетен караул.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе