Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Археолози откриха мистериозен обект в Ирландия

Археолози откриха мистериозен обект в Ирландия

Представлява малък хълм, съставен от големи кръгли камъни

В Ирландия археолози от изследователския проект IT Sligo са изкопали странен метален обект, който не прилича на нищо познато досега. Както съобщава TheJournal.ie, разкопките били проведени в самия център на металния паметник Кероумър недалече от град Слиго. Там се намира най-голямото гробище с гробници, датиращи примерно от 3600 година преди нашата ера. Археолозите разкопали една от тях, убедени, че изучават поредната гробница. Но се оказало, че тя е съвсем различна.

И до момента археолозите се затрудняват да дадат определение на открития паметник, защото той няма аналог в света. "Засега можем да кажем само едно - имаме загадъчен, праисторически паметник, това е нещо съвсем ново за нас. Разкопките ни показаха, че този паметник не произхожда от гробница и не можем да направим паралел с други подобни паметници в Ирландия", разкрива доктор Марион Да

Според описанието на археолозите обектът представлява малък хълм, съставен от големи, кръгли камъни. Вътре била открита почва, примесена с въглени. В самия паметник и около него са открити и няколко праисторически инструменти, направени от камък. Вероятно са се използвали за обработка на кожи, животни или приготвяне на храна.  

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе