Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

2 мъже в ареста заради кучешките боеве край Банско

2 мъже в ареста заради кучешките боеве край Банско

Полицейска акция не само предотврати кучешки боеве във ферма край Банско в неделя, но и доведе до задържането зад решетките на 12 мъже, сред които е двама гръцки граждани. По получен оперативен сигнал действали униформените от курорта и служители на Главна дирекция „Гранична полиция". Те атакували животновъдна ферма, собственост на 44-г. банскалия Радослав Т., в 07,30 часа. Десетки полицаи изненадали присъстващите в местността Почивачката 32 души. Там имало и 9 кучета, приготвени за боеве в селскостопанска постройка с обособено за целта място.

Със заповед за задържане в ареста до 24 часа са вкарани 12 души - стопанинът на фермата, двама 30-годишни гърци, 43-г. мъж от Харманли, 28-г. мъж от Пазарджик, двама мъже от Елин Пелин, един от село Ягодово, община Родопи, един от Хасково, двама от Ботевград и един от Пловдив. Всички те, сред които и доста бизнесмени, са разпитани. По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по член 325 А, ал.1 от Наказателния кодекс – за организиране или участие в провеждане на боеве с животни, за отглеждане, трениране и предоставяне на животни за боеве. Наказанието е лишаване от свобода до 5 години и глоба от 1000 до 10 000 лева.

По данни на полицията животновъдната ферма край Банско е била използвана за арена на незаконни боеве с кучета. Сборището обаче е разбито в неделя. „Полицията не е искала услугите на нашия екип, който бе на мястото на проведената акция. Нашата информация е, че са закарали и мъжете, и кучетата в полицейското управление в Банско", заяви Явор Гечев от Фондация „Четири лапи". Животните най-вероятно ще бъдат конфискувани. Сред помещенията за крави във фермата имало и няколко клетки за бойни кучета. Според запознати кучетата са от породата „Средноазиатска овчарка". Експерти твърдят, че напоследък те са супер модерни за кучешки боеве. Доскоро основно се използвали питбули и кангали. Стопаните на фермата са били категорични, че са събрали кучетата за разплод, а не за кучешки боеве.

От Районна прокуратура – Разлог съобщиха, че е повдигнато обвинение само на един от задържаните до 24 часа 12 мъже. Срещу него са събрани достатъчно данни за извършено престъпление – организиране на боеве с кучета. С прокурорско постановление арестът му е удължен на 72 часа. Останалите са освободени. „Можем да кажем само, че повдигнатото обвинение е срещу български гражданин, а не срещу някой от двамата гърци, хванати там. Все още се провеждат разпити, събират се още доказателства, назначени са експертизи по случая", казаха от прокуратурата в Разлог.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе