Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Апаши профукали 50 бона за дрешки

Апаши профукали 50 бона за дрешки

Ямбол. Четирима младежи се оказаха изобретателните крадци, които обраха клона на Общинска банка в Ямбол на 5 март по време на "Кукерландия". Апашите, с оръжие и маски на лицата, атакуваха двама охранители от инкасото посред бял ден, възползвайки се от суматохата и множеството предрешени хора на площада заради празника. Всичко се развило така бързо, че никой от хилядите хора на площада не заподозрял какво се случва. По ирония на съдбата на метри от грабежа тогава бе бившият шеф на полицията и настоящ зам.-кмет на Ямбол Стоян Драгнев, който откриваше фестивала "Кукерландия".

Единият от кукерите крадци е 17-годишен ученик, останалите са младеж на 23 и двама "батковци" на по 29 години, от които единият е и организаторът на обира. Четиримата действали светкавично, причакали охранителите да слязат с парите от бронирания бус и ги изненадали в гръб, докато зареждат трезора на банката, дърпайки два найлонови чувала с 80 000 лева. След това успели да се скрият в тълпата и хукнали в неизвестна посока. По-късно е установено, че са избягали с червен джип към Сливен. Макар и привидно действията им да били като на опитни крадци, полицаите скоро влезли в дирите им и започнали усилено да ги следят. Четиримата си разделили плячката по равно, след което се юрнали да пазаруват скъпи неща из луксозните магазини в Сливен, Ямбол и Бургас.

"Наблюдавахме ги около 20 дни. Четиримата бяха заловени в понеделник и в момента са в ареста за 72 часа с прокурорско разпореждане", съобщи полицай номер едно в Ямбол Генчо Иванов. Единият си купил нова кола, другите харчили пари за подаръци, за дрехи и по заведения, разкри Иванов действията на апашите по време на оперативното наблюдение. От домовете на четиримата освен закупеното с крадените пари са иззети дрехите и обувките, с които са били по време на грабежа. Любопитен факт е, че младежите не са криминално проявени и досега не са попадали в полезрението на полицията. Само единият от тях работи, останалите са на борсата.

В хода на проследяването им се оказало, че набелязват нови обекти за атака, предимно в Сливен и Бургас. Четиримата си наели квартира в Ямбол, където държали парите и екипировката си. По време на разпитите в районното са направили пълни самопризнания и подробно са описали механизма на действията им. При обиските са иззети и част от закупените от тях вещи с крадени пари, както и остатъкът от сумата - 33 000 лева. Останалите 50 бона бандата профукала за по-малко от месец. "Срещу задържаните лица са повдигнати обвинения за грабеж в големи размери", съобщи окръжният прокурор на Ямбол Георги Ханджиев. Очаква се прокуратурата да поиска постоянна мярка за неотклонение - "задържане под стража".

Няма кой да върне парите на общината

Парите, които са откраднати от Общинска банка в Ямболq са средства на местната община. Те не са били застраховани и затова няма как да бъдат възстановени. Единствено заловената част от сумата - 33 000 лева, може да бъде върната. Останалото общината ще трябва да търси по съдебен ред от извършителите, обясниха вчера юристи, работещи по случая. От МВР вече са обърнали специално внимание на фирмата за инкасо, която е от Бургас. Щателно са проверени и останалите й обекти. Установено е, че четиримата апаши са били набелязали тъкмо цели, които се охраняват от същата фирма. От полицията са хванали дирите на извършителите по записите от охранителните камери в района. Оказало се, че единият от тях, който се счита за организатор на грабежа, е бил и по-рано в клона, седмица преди нападението. В хода на разпитите е установено, че извършителите са знаели, че в този момент ще се открива международният кукерски фестивал и на площада ще гъмжи от народ, от което и са се възползвали.

Провериха и обичайния заподозрян - Крокодила

На няколко пъти от началото на годината МВР профилактира по-известните обирджии. Сред кръга на заподозрените лица попаднаха люлинският крими герой Михаел Николов-Кривия и хора от някогашната банда на покойния Йордан Цонков-Джиджи. Разпитван бе и отново нашумелият в края на годината магистрален бандит Емил Милев-Крокодила. В кръга на заподозрените попаднаха и пернишките бабаити Валентин Кирилов-Пуйката и аверът му Славчо Магеров-Мегера. Разследващите обаче за момента не успяват да съберат необходимите доказателства, за да бъде повдигнато обвинение на някого.

Удрят четвърти трезор

От началото на годината обирът на ДСК се оказва четвъртото поред дръзко посегателство над банков клон или банкомат. През януари имаше опит да бъде обран централният клон на Юнионбанк. През февруари, освен банкомата на ДСК, бе разбит и клон на ПИБ в столичния квартал "Хаджи Димитър". Тогава четирима маскирани и въоръжени мъже успяха да отмъкнат близо 200 000 лева. По време на атаката рано сутринта на 19 февруари в клона на банката са били охранител, касиерка и чистачка. Единият от нападателите е обезвредил гарда с удар с приклада на автомат "Калашников", после насочил дулото на оръжието към жените, докато останалите бандити пълнели чанти с пари от касата. Клонът на ПИБ в "Хаджи Димитър" се намира на доста изолирано място. Дори търговците от близките обекти, които вече са били на работа, не са разбрали какво се е случило в съседната сграда.

Още търсят грабители на банкомат

Полицията продължава издирването на крадците от банкомата на ДСК на ул. "Оборище" в столицата, който бе разбит на 13 февруари. Въпреки че устройството е било поставено във фоайето на банката, апашите са успели да проникнат вътре. Служителите на банката разбрали едва към 14.30 часа, че апаратът е пробит и са изнесени касетите с парите. Тогава имаше съмнение, че банкоматът е разбит посред бял ден, но се оказа, че е имало недоглеждане от страна на охраната. Първоначалните съмнения на криминалистите бяха, че има съпричастност на вътрешен човек в обира, който явно е знаел какво точно върши, какво ще намери в банкомата и как да прикрие кражбата. Тази версия се потвърди и поради факта, че няма взлом на входната врата на банката. Във вторник от МВР разпространиха снимки от охранителните камери, на които се виждат двама мъже, които са заподозрени за кражбата. Бандитите са видимо от ромски произход и не са известни до този момент на следствените органи.

Банков обир на 3 жени в София

Маскиран отмъкна 7 бона посред бял ден

Три жени, охранителка и две касиерки бяха нападнати от маскиран и въоръжен бандит в клона на банка ДСК на бул. "Сливница". Около 8.30 часа вчера апашът влязъл в банковото помещение с изваден нож и накарал служителките да му предадат всички налични пари. След като успели да му наброят 7000 лева, престъпникът необезпокоявано прибрал парите и тръгнал пеш към близките улици. Предполага се, че там го е чакал негов съучастник с кола или пък самият той е бил с мотор. Никоя от нападнатите жени не е пострадала, отървали са се единствено с уплаха. Цялото нападение е заснето от охранителните камери. Клонът на ДСК се намира точно между клоновете на ПИБ и Пощенска банка в новия търговски комплекс на ъгъла на бул. "Сливница" и ул. "Зографски манастир". От СДВР са иззели записите от заснетото и на камерите на другите две финансови институции. Охранителката и двете касиерки вчера по обяд бяха откарани за разпит в полицията. Разследващите са на мнение, че нападателят е аматьор, който се е възползвал изключително добре от ситуацията. Предполага се, че е наблюдавал банковия клон от няколко дни. Преценил е, че вътре охраната не е достатъчно надеждна и е атакувал. В другите две съседни банки също има физическа охрана, но подобно нападение би било трудно. Причината е, че офисът на ДСК в търговския център е малък, представлява квадратно помещение само с едно гише, което се намира непосредствено срещу входа. Работят малко служители, а охраната се осъществява само от един човек. Източници на "Стандарт" довериха, че заради зачестили нападения над офиси на ДСК от отдела, отговарящ за сигурността, са спуснали специална инструкция до служителите. В клоновете не се допускат дори посетители, които носят шапки, слънчеви очила и други аксесоари, закриващи част от лицата им.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе