Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Америка гласува дали вярва на Тръмп

Америка гласува дали вярва на Тръмп

Любов или омраза към Доналд Тръмп ще са водещият мотив, който ще накара около 130 млн. американци да гласуват в междинните избори днес. По традиция те са в първия вторник на ноември, две години след вота за държавен глава. На тях се избира изцяло нов състав на Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес) и се подменя една трета от Сената (горната камара). Провеждат се и местни избори в някои щати, като сега ще бъдат избрани 39 губернатори. 

Референдум за политиката на Доналд Тръмп. Така самият американски президент определи ролята на междинните избори, призовавайки своите поддръжници да не загърбват вота, който в голяма степен ще предопредели оставащите две години от мандата му в Белия дом.  

В момента и в двете камари на американския парламент доминират републиканците и евентуален успех на демократите може сериозно да върже ръцете на Тръмп и дори да доведе до импийчмънт. Обратен резултат пък ще даде възможност на стопанина на Белия дом с още по-голям размах да реализира своите предизборни обещания. 

В момента от 435 конгресмени в Камарата на представителите, където всеки щат има поне един представител, а броят мандати зависи от населението,  републиканците имат 235 места срещу 193 за демократите, останалите 7 са свободни.

В сегашния състав на сената пък заседават 51 републиканци, 47 демократи и двама независими кандидати (които често подкрепят демократите). На днешните избори се преизбират 35 сенатори, от които само девет са републиканци. Така, за да получат болшинство, демократите не само трябва да удържат своите места, но и да отвоюват две от опонентите си.

Отделен въпрос е, че в настоящия американски парламент немалко републиканци не подкрепят Тръмп. Заради тях се появи даже нова политическа абревиатура Republicans Against Trump (RAT, превежда се от английски като „плъх") — „плъхове срещу Тръмп".

Затова на американския президент му е нужно по възможност да смени кадрите на вътрешната опизиция с предани на него републиканци.

Победата на републиканците на междинните избори ще позволи на Тръмп да продължи своя курс в международната политика, а също така да реализира своите намерения да вдигне стената на границата с Мексико и да отмени задължителното здравно застраховане, въведено от неговия предшественик Барак Обама. 

В случай, че демократите получат контрол над Камарата на представителите, те пък ще могат да саботират важни за администрацията на президента законопроекти, а също така да активизират разследването по отношението на „руската следа" при  Тръмп. Това ще стане възможно, защото демократите ще могат да поемат управлението на ключеви комитети на долната камара като комитета по разузнаването и отбраната. Те ще могат да притиснат президента най-после да разкрие какви и колко данъци е плащал през годините чрез комисията, занимаваща се с данъчните закони и регулации, която може да изиска тази информация от министъра на финансите Стивън Мнучин.  Комисията за надзор и правителствени реформи също може да докара главоболия на Тръмп по отношение на негови предложения, свързани с цените на лекарствата или ограничаване достъпа на избиратели до гласуване.

За зла участ на Тръмп традицията повелява, че президентската партия по правило губи долната камара на междинните избори. Започвайки от 1900 г. това се е случило в 26 от 29 случая. Според данните на популярния портал за политически прогнози Five Thirty Eight  86% e вероятността това да се случи и сега и демократите да спечелят мнозинство в Камарата на представителите.

Затова опазването на надмощието на републиканците в сената има съдбоносно значение за Тръмп. Ако Камарата на представителите с мнозинство гласове представи обвинения срещу президента, сенатът е длъжен да започне съдебно изслушване. За да започне процедура на импийчмънт пък е нужна подкрепа на две трети от сенаторите.

Ако републиканците контролират Сената, Тръмп няма да има подобни грижи. При положение, че демократите поемат контрола и върху двете камари, тогава на президента ще му е невероятно трудно да осъществява значими законопроекти.

Подобна ситуация, когато опозицията има мнозинство и в двете палати на Конгреса, вече се е случвала в новата история на САЩ. На междинните избори през ноември 1994 г. републиканците спечелиха изборите и в двете палати на американския конгрес. Тогавашният президент демократ Бил Клинтън обаче с много дипломация и тактически маневри успя да намери общ език с републиканците и да прокара някои важни законопроекти. Сега с бруталния си стил Тръмп едва ли може да се надява на нещо подобно.

Той обаче може да се уповава на прогнозите на проучванията на Five Thirty Eight, които оценяват на 82% шансовете на републиканците да удържат сената. Както вече стана ясно, в момента партията на Тръмп държи 51 от стоте места в Сената, а от тях само девет подлежат на междинно преизбиране.  В полза на републиканците е и фактът, че в десет щата, където ще се преизбират сенатори демократи, през 2016 г. Тръмп записа победа на президентските избори.

Според повечето социологически проучвания републиканците уверено водят в Уайоминг, Юта, Небраска и Мисисипи (където вотът е за двама сенатори).  Вероятно партията на Тръмп ще спечели също контролираните от тях Тексас и Тенеси, което ще има даде общо седем сенатори. Съдбата на още две от необходимите на републиканците места ще се решат в четири щата — Мисури, Северна Дакота, Аризона и Невада. Последните два щата сега имат сенатори републиканци, но демократите имат нелоши шансове да ги преборят и именно там се очаква най-оспорваната битка.

В крайна сметка най-вероятният резултат е демократите да доминират в Камарата на представителите, а републиканците да удържат мнозинството си в сената. В същото време голям е и шансът

за изненади, защото сегашните междинни избори се очертават като най-скъпите и с най-висока избирателна активност. Обикновено в тях участват от 90 до 120 млн. американци.  За сравнение в последните президентски избори гласуваха 135,7 млн. души. Сега обаче междинният вот може да мотивира над 130 млн. граждани на САЩ да гласуват заради голямото напрежение и разделение в обществото след победата на Тръмп, твърдят експертите. В подкрепа на тези прогнози е и фактът, че вече са пуснати 30,6 милиона бюлетини в тези щати, които позволяват предварително гласуване.

Тези междинни избори със сигурност ще глътнат и най-много пари. Очаква се за тях да бъдат похарчени $5,2 млрд — с 35% повече, отколкото през 2014 г
Сега кандидат за сенатор ще трябва да хвърли средно около 10 млн долара за кампанията си, докато преди 20 години за това са били нужни пет пъти по-малко пари.

Според портала Open Secrets, който изследва финансирането на американските партии и политици,  повечето големи корпорации активно влагат средства в предизборната кампания на демократите.
Според данните на портала 71% от похарчените в първите две седмици на октомври средства са отишли за опонентите на Тръмп. 
Само представителите на петролната индустрия са увеличили своята лепта за демократите от 12 до 26 процента. Въпреки всичко никой не се наема категорично да прогнозира как ще завърши поредния голям политически мач отвъд океана след като президентската победа на Тръмп прати по дяволите всички социологически проучвания.

КОИ СА НАЙ-ГОРЕЩИТЕ БИТКИ

Световните агенции описаха и най-интригуващите сблъсъци на  междинните избори в САЩ. Ето и някои от тях:

Бивш пънк певец иска да управлява Тексас

В Тексас ще се състои вероятно най-наблюдаваният и най-скъпият от предизборните сблъсъци, пише Франс прес. Четирийсетгодишният бивш пънк певец Бето О'Рорк, който настоява за универсална система на здравеопазване и по-строга регулация на огнестрелните оръжия, се изправя срещу действащия сенатор Тед Круз.

"Бето", както го наричат поддръжниците му, води на опонента си в големите градове, но трябва също така да убеди консервативните селски райони, за да победи.

Евентуална победа на демократите в републиканския бастион Тексас би била огромна политическа сензация с последици за цялата страна. За тази цел обаче демократите ще трябва да се възползват от създалите се настроения срещу Тръмп в предградията.

Дамски дуел в Аризона

В Аризона конгресменката републиканка от Камарата на представителите Марта Максали ще се опита да заеме в Сената мястото на Джеф Флейк, който не се явява на изборите. Петдесет и две годишната бивша пилотка на изтребител се изправя срещу демократката Кирстен Синема, която също има впечатляваща биография.

След развода на родителите си тя живее две години с майка си и пастрока си в изоставена бензиностанция. Тя защитава важността на образованието и на здравната система. Това ще бъде първият път, когато Аризона изпраща жена в Сената.

Във втория избирателен район на този граничещ с Мексико щат миграционната политика на Доналд Тръмп ще играе централна роля в друг женски двубой - този между републиканката от латиноамерикански произход Леа Маркес Питърсън и демократката и бивш член на Конгреса Ан Къркпатрик.

В 4 щата се клатят краката на демократите

В Мисури републиканците имат най-големи шансове да си върнат заемано в момента от демократите място: след два мандата подкрепата за сенаторката Клеър Маккаскил намаля в този щат в Средния Запад, чиито жители през 2016 г. масово гласуваха за Доналд Тръмп. Социологическите проучвания сочат, че разликата между нея и кандидата на републиканците Джош Холи е изключително малка. Холи получи личната подкрепа на президента, който го нарече "звезда".

В щата Северна Дакота, който също подкрепя Доналд Тръмп, сенаторката от демократите Хайди Хайткемп също се бори за политическото си оцеляване. Седмица преди изборите социологическите проучвания сочат, че тя изостава с десет процентни пункта от опонента си републиканец Кевин Крамър.

В Ню Джърси Боб Менендес смяташе, че вече е победил: той е сенатор от 12 години в този бастион на демократите. Но републиканецът Боб Хюджин се възползва от съдебните неволи на Менендес (срещу него имаше процес през 2017 г. по обвинение в корупция, прекратен поради липса на доказателства), за да навакса изоставането си в предизборната надпревара.

В земеделския и миньорски щат Минесота неговите двама конгресмени демократи се чувстват най-неуверени.

В осми избирателен район, който е отдавнашен бастион на левицата, демократът Джо Радинович се изправя срещу бившия полицай Пит Стаубър, пламенен защитник на програмата на президента в полза на икономическия растеж и създаването на работни места. Но страничните ефекти на търговската война на Доналд Тръмп срещу Китай или недоволството на възрастните избиратели, загубили работата си в дърводобивната индустрия или в сектора на черната металургия, могат да окажат влияние върху резултатите.

Закон за оръжията решава вота във Флорида

Във Флорида досегашният сенатор демократ Бил Нелсън е застрашен от кандидата на републиканците Рик Скот, губернатор на "слънчевия щат" от 2011 година. Бившият астронавт Нелсън, който е сенатор от 2001 г., се изправя срещу Скот, който доминира политическата сцена във Флорида след кървавата стрелба (17 убити на 14 февруари) в гимназия в Паркланд, на север от Маями.

В щат, който държи рекорда по издадени разрешителни за оръжие, Скот прокара под обществения натиск закон, засилващ контрола върху продажбата на огнестрелни оръжия. Той също така имаше силно присъствие при преминаването през Флорида на ураганите Ирма (септември 2017 г.) и Майкъл (октомври 2018 г.).

Флорида и Джорджия може да осъмнат с тъмнокожи губернатори

Също във Флорида кметът на щатската столица Талахаси Андрю Гилъм от Демократическата партия иска да стане първият чернокож губернатор на щата. Той се изправя срещу горещия привърженик на Доналд Тръмп Рон Десантис, който провокира полемика, след като употреби по адрес на опонента си фразеологичен глагол, съдържащ думата "маймуна" ("monkey this up"), за да подчертае, че има опасност Гилъм да навреди на икономическия напредък.

В Джорджия републиканецът Брайън Кемп, който се самоопределя като "политически некоректен консерватор", води оспорвана битка с афроамериканската представителка на демократите Стейси Ейбръмс, която получи подкрепата на телевизионната звезда Опра Уинфри. В този южен щат, все още дълбоко белязан от расовата сегрегация, Кемп бе обвинен, че изтрил от избирателните списъци около 35 000 души, две трети от които чернокожи. Ако бъде избрана, 44-годишната Стейси Ейбръмс ще стане първата чернокожа жена губернатор в историята на Съединените щати.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе