Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Спиридон Александров: Общините трябва да докажат, че не са допуснали нарушения

Спиридон Александров: Общините трябва да докажат, че не са допуснали нарушения

Министерството на околната среда и водите санкционира общини, които са работили по оперативна програма „Околна среда” и поиска да бъдат платени от 5% до 25% върху изпълнявани проекти. Сред администрациите, които са санкционирани, са Търговище, Попово, Кубрат, Лозница, Силистра и Две могили. „Тези корекции са следствие от искане на ЕК да бъде извършена повторна управленска верификация заради допуснати недостатъци в пет области”, обясни в Шумен ръководителят на оперативна програма „Околна среда“ Спиридон Александров. Той допълни, че са открити и пропуски в работата на управляващия орган и затова е направена реорганизация на дейността му. Той не отрече, че проектите, по които са направени санкции, са проверявани и от Екоминистерството и от Агенцията по обществените поръчки. По инициатива на кметовете е проведена среща с Националното сдружение на общините.
„Бяха обсъдени резултатите от повторната проверка и вариантите за излизане от ситуацията. Сдружението на общините повдигна въпроса за създаване на национален фонд, който да позволи споделена отговорност - между държавата и общините. Министерството предлага общините да предприемат действия да докажат, че не са допуснали подобни нарушения. Малко по малко оправяме системата и това ще позволи да бъдат възстановени плащанията към оперативната програма от страна на ЕК“, обясни Спиридон Александров.
Кметовете обаче са категорични, че ще заведат дела, ако трябва да плащат. Спиридон Александров заяви, че ако има такива решения, те ще трябва да се изпълняват. Той не отрече, че тогава средствата ще дойдат от държавния бюджет, тъй като програмният период на настоящата оперативна програма „Околна среда” приключва. Според Александров, за настоящите проекти на община Шумен по водния цикъл няма опасност от корекции, тъй като вече не се допускат същите пропуски, както при договорите, сключени през 2010-2013 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе