Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Афганистанче спаси 14 мигранти от задушаване

Афганистанче спаси 14 мигранти от задушаване

7-годишният Ахмед изпратил есемес на британка от контейнера на камион

Есемес от 7-годишно афганистанско момче спаси група задушаващи се в камион мигранти във Великобритания, съобщи "Индипендънт".

Детето, пътуващо в товарен камион с още 14 души, писало отчаяно съобщение на британка, с която се запознали в лагера "Джунглата" край френския град Кале. Лиз Клег била част от група доброволци, които отишли да помагат там. В лагера тя и колегите й раздали стотици обикновени мобилни телефони на бежанците, като записали собствените си номера в тях и им казали да звънят, ако изпаднат в беда. Онзи ден Клег била на конференция в Ню Йорк, когато получила съобщение от малкия Ахмед. "Имам нужда от помощ. Шофьорът няма да спре колата. Нямаме въздух. Няма сигнал. Аз съм в контейнер. Не се шегувам. Кълна се", пише 7-годишният на много развален английски.

Клег решила, че Ахмед не би си измислил такова нещо и позвънила на Таня Фрийдман от организация "Помощ за бежанците". Таня веднага се обадила на полицията в Кент. "Обясних им, че е въпрос на живот и смърт. Имах номера на Ахмед и първото нещо, което направиха, бе да намерят преводач, който да говори на пущу с него. Те му позвънили и разбрали, че случаят наистина е спешен, след което проследили мобилния му телефон и установили, че камионът е в Лестършър", разказва Таня. Полицията в Кент се обадила на колегите си в Лестършир, които открили камиона на магистрална сервизна станция и измъкнали хората.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе