Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Тръгваме с 3 отбора за Shell Eco-marathon

Тръгваме с 3 отбора за Shell Eco-marathon

Млади инженери от Варна, Русе и Чепеларе ще мерят сили с връстници от цяла Европа

България отново ще бъде представена от 3 отбора на финалите на състезанието Shell Eco-marathon Европа 2014. В надпреварата за иновативни и икономични автомобили, която ще се проведе на пистата в Ротердам, Холандия, между 15 и 18 май, ще участват автомобилите на Техническия университет - Варна, Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм "Н. Й. Вапцаров" - гр. Чепеларе и Русенския университет "Ангел Кънчев".

Представителите на морската ни столица имат най-голям опит от трите отбора с поредица от участия в Shell Eco-marathon. За миналогодишното издание те бяха подготвили изцяло нова кола. Заради финансови проблеми, появили се в последния момент обаче, не успяха да заминат за Ротердам и да покажат разработките си. Това ще стане сега и новият им автомобил ще премери сили с останалите участници. Въпреки че колата им беше готова и за миналогодишния Shell Eco-marathon, отборът на ТУ-Варна продължи да работи над автомобила си и да нанася нови и нови подобрения, за да постигне още по-сериозни резултати. Колата на варненци вече е с усъвършенствани конструкция, рама, врати, а системата за управление на електромотора е нова и изцяло разработена от екипа, разказа пред "Стандарт" Даниел Костадинов от отбора на ТУ-Варна. Освен това е била разработена и нова система за управление на охлаждането на двигателя, което да се включва само, когато той работи, и така да се постига допълнителна икономия на енергия. Отборът от Варна се гордее и с друга своя разработка - система за следене на данните на автомобила в реално време. Чрез нея шофьорът получава на специален дисплей информация за скоростта, остатъчния заряд на батерията, времето за една обиколка на пистата и др. Всичко това ще помогне на пилота по време на самото състезание да подобрява резултатите си с всяка следваща обиколка, казва Костадинов.

Изцяло нов автомобил е подготвил отборът от Чепеларе, който през 2013 г. дебютира на Shell Eco-marathon. Екипът отново се доверява на задвижването с електроенергия, но дизайнът на купето и на рамата са изцяло нови. Момчетата от Чепеларе също са направили сами контролерите си. "Това е ново изискване от страна на организаторите. До миналата година се позволяваше те да се купуват и около 80% от отборите се възползваха от това", каза представителят на отбора Тодор Лазаров. Затова екипът на гимназията се е заел сам да проектира и направи контролера на колата. И тъй като състезанието в Ротердам наближава, през последните 7-8 дни чепеларци работят ежедневно по 16 часа, за да завършат и последното подобрение по автомобила си и да се представят още по-добре от миналата година.

Почивка по време на 6-те празнични дни не е имало и за дебютантите от Русенския университет, разказва Димо Иванов. Той и колегите му са създали изцяло нов автомобил за участието си в състезанието. Запалили се по идеята миналата година, когато били на посещение при колегите си от ТУ-Варна и се запознали с няколкото автомобила, участвали в предишните издания. След като се появила идеята, русенци събрали екипи от по няколко човека и започнали да работят активно. Едни се занимавали с дизайна, други се отдали на инженерната част от проекта, а трети се заели с документацията. Както и при останалите два отбора и тук разработката на контролерите е 100% заслуга на отбора. В момента момчетата се занимават с последните подобрения и доработки по колата, която заедно с другите два автомобила ще бъде официално представена в четвъртък в София. След това трите отбора ще имат по-малко от седмица, за да приключат всичко и да заминат за Ротердам, където да премерят сили с останалите държави в Европа.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе