Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Робот вместо пиколо в хотела

Робот вместо пиколо в хотела

До 2025 г. умните машини могат да заемат 3,5 милиона работни места в застаряваща Япония

Танцуват, развеждат посетителите в музея и поставят медицински диагнози

Ако някога сте се притеснявали, че светът ще бъде превзет от роботи, следващата история може и да засили страховете ви.

Отправяме поглед към Япония, откъдето идват новостите в света на технологиите.

Повече от година роботите са част от служителите на музея в Токио и превръщат обиколките на посетителите в незабравимо преживяване. Срещу 850 долара всеки може да се сдобие с 30-сантиметровия робот Сота.
Създателите му признават, че той не умее да говори с хора, затова препоръчват купуването поне на два, за да се забавляват на техните разговори.

Вероятно всички са виждали танцуващ робот, но не и сто такива на едно място. Изпълнението, достойно за "Япония търси талант", се нарича "Роби".

Освен в музея, в Япония може да срещнете роботи и в хотела. Робот вместо пиколо. Или динозавър вместо рецепционист. Звучи като сюжет от фантастичен филм тип "Междузвездни войни", но всъщност е съвременна реалност, с която ще се сблъскате, ако посетите нов хотел в Южна Япония.

Тиранозавър Рекс с папийонка посреща гостите на рецепцията и ги регистрира. Заместникът му също е робот, но жена, която примигва с очи и говори японски. Трети робот носи багажа и отключва стаята.

Това е запазената марка на хотел Хен-на, което в превод означава "необикновен". "Мозъкът" на този проект е Хидео Савада, изпълнителен директор на туристическа агенция.

В хотела има и други високотехнологични иновации - лицево разпознаване, което позволява на гостите да си влязат в стаята без да им е необходим ключ. А вътре друг робот изпълнява командите на отседналия - да нагласи алармата за събуждане или да настрои осветлението.

Радиатори автоматично увеличават или намаляват температурата си според топлината на тялото на госта. Част от електричеството в хотела е от слънчеви панели.
Хидео Савада казва, че ползването на роботи не е трик за привличане на вниманието, а цели да се увеличи производителността.

Цените за нощувка в хотела започват от 7000 йени, или 56 долара, но ще се разиграват на търг през пика на туристическия сезон и стая ще наема този, който предложи най-много.

Роботи могат да запълнят 3,5 милиона работни места в застаряваща Япония до 2025 г., твърди местен мозъчен тръст в доклад. По последни изчисления Страната на изгряващото слънце ще загуби близо 16 на сто от работната си ръка до 2030 г., което е сериозен повод за тревога за дългосрочното състояние на икономиката, имайки предвид традиционно лошото отношение към вноса на работна ръка.

Според организацията Machine Industry Memorial Foundation, с напредъка на технологиите роботи могат да поемат щафетата от човека там, където е необходимо - от високотехнологични автоматизирани почистващи уреди до нанороботи, извършващи медицинска диагностика. Освен да попълват дупките в заетостта, роботите също ще могат и да отменят човека, позволявайки му да не се разпилява между множество дейности.

По изчисления на мозъчния тръст, до 2025 г. Япония може да спести над 2,1 трилиона йени (21 млрд. долара) от здравно осигурителни вноски за лица в пенсионна възраст, ако тяхното здравословно състояние се следи от роботи, а не от човешки персонал.

Полза от машините може да има и в домакинството, където те могат да помагат в чистенето гледането на деца и хора в третата възраст.

"Пенсионната възраст бе увеличена до 65 години, строят се все повече детски градини, за да могат майките да работят през деня, има и индикации за увеличаване на квотата на чуждестранните работници. Нито една от тези мерки обаче не може да се справи със свиващото се предлагане на работна ръка", коментира Такао Кобаяши, един от изготвителите на доклада. "Роботите са важни, защото могат да помогнат да се облекчи липсата на работа сила."

При сегашното ниво на раждаемост в Япония, на всяка жена се падат по 1,3 деца - далеч под необходимото за поддържане на стабилно ниво на населението. Това може да се окаже фатално за социалната система в страната, като по правителствени данни към 2055 г. близо 40 процента от хората ще са на възраст над 65 години.

Пътят пред роботите все пак не е напълно открит. Фактори като високата цена, технологичните ограничения и отношението на хората към тях са основните проблеми, които ще трябва да намерят решение през идните десетилетия.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе