Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Наш ученик проби с изобретение зад океана

Наш ученик проби с изобретение зад океана

Варна. Ученикът от математическа гимназия „Д-р Петър Берон" във Варна Христо Стайков е пробил в САЩ с едно от изобретенията си - Ipod приложение, което показва връзката между математиката и картините на Мориц Ешер - холандски художник, известен с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури. Мултимедийният продукт вече се ползва в редица американски училища - чрез него децата имат възможността да рисуват, без да познават в цялост математическите зависимости и симетрии. Христо Стайков е разработил приложението преди две години, докато е бил в 8-ми клас, разказа Елеонора Павлова, учител по информационни технологии и научен ръководител на младия талант.

Ученикът стана известен със своя сайт, с който преброи дупките по пътя на 300 км от Варна в посока Велико Търново. Миналата година те бяха 880 рискови неравности. На среща с кмета на Варна Иван Портних десетокласникът представи своята уникална разработка - кутията със сензори, която трябва да бъде монтирана в автомобил. Акселерометърът засича вибрациите и отчита дали има дупки на пътя и се използва амплитудата на вълната, за да се оцени дълбочината им. Чрез използването на GPS координати устройството директно предава и наслагва получената информация върху интерактивна карта.

Кметът Иван Портних увери младия талант, че общината ще помогне за доразвиване на проекта и му предложи да включи в него опция за подаване на информация от гражданите и шофьорите. "Проблемът с пътната инфраструктура в града е сериозен и ние имаме стратегия за решаването му - с пълна рехабилитация на улиците", каза градоначалникът.

Ученикът пое предизвикателството да доразвие проекта, като даде възможност за пряко участие и на гражданите по попълване на данните за състоянието на улиците край морето. Внедряването на подобна интерактивна система за състоянието на пътищата в реално време ще помогне за по-бързата реакция на общината по отстраняване на неравностите, а на шофьорите - да подбират маршрута си така, че да избягват проблемните участъци, обясни десетокласникът.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе