Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Изобретателят Христо не иска да емигрира

Изобретателят Христо не иска да емигрира

Десетокласникът от Варна Христо Стайков шашна учителите по изобразително изкуство в САЩ след като, благодарение на неговото изобретение, възпитаниците им рисуват като холандския художник Мориц Ешер. iPad приложението показва връзката между математиката и картините на известния зограф, прочул се с равнинните изображения на невъзможни в триизмерното пространство фигури. Мултимедийният продукт Amaziograph вече се ползва в US училища. "В този проект има интерактивна част, която позволява всеки да прави собствени мозайки, без да е необходимо да полага симетриите една до друга", обяснява авторът му.

Христо започва работа по Amaziograph преди 2 г., когато е в VIII клас и се подготвя за участие в Националната олимпиада за информационни технологии. По-късно доразвива идеята си в iPad приложение, което дава възможност да се рисува картина или изображение на калейдоскоп. Значително по-малко време отнема, защото не е необходимо да се рисуват всички фигури. Ако например в равнината има една фигура - птица, до нея се рисува друга, после още една и така - до безкрай. Освен това програмата дава възможност да се използват, смесват и комбинират цветовете като в истинска палитра. За съжаление в България няма училища, които използват таблети, и е неприложимо в родината ни. Но има версия и за компютър. Така най-обикновените потребители стават начаса художници. Зад океана много училища използват таблети в процеса на обучение и също така имат включено в учебната си програма рисуване на мозайки в часовете по изобразително изкуство. Христо с помощта на своята учителка по програмиране и научен ръководител Елеонора Павлова е изпратил безвъзмездно приложението до няколко школа в Брунсуик (САЩ) и Драйден (Канада), където много са го харесали и веднага са започнали да го използват в клас - както първолаци и 10-годишни хлапета, така и по-големи, на които помага в часовете по математика. "Твърдя, че учениците много се забавляват, в САЩ използват платформа, на която споделят с близки и приятели картините, които са нарисували с моето приложение и някои са много креативни, доволен е младежът, който по този начин е получил първата обратна връзка с тях.
Приложението може да си купи всеки потребител с iPad. В

App Store цената му е 99 цента

но Христо пази в тайна как вървят продажбите. А следващия уникален проект, който разработва, е за връзката на математиката с музиката. Варненският ученик свири на класическа китара у дома, има много композитори фаворити, но не смее да ги изброява - защото утре или другиден ще хареса музиката на други. Засега предпочита Бах.

Христо Стайков е възпитаник на математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна и е в паралелка по програмиране, където всички негови съученици творят и се състезават с гениални разработки под ръководството на Елеонора Павлова. Христо се прочу още миналата година със своя сайт, с който преброи дупките по пътя Варна - Велико Търново

Оказа се, че за 300 км те са 880

На среща, на която го покани лично миналата седмица кметът на Варна Иван Портних, десетокласникът представи и своята уникална разработка - кутия със сензори, която може да се монтира във всяка кола. Акселерометърът засича вибрациите, отчита дали има дупки на пътя и, като се използва амплитудата на вълната, се оценяват дълбочината им и рисковете, когато попаднеш в тях. Чрез използването на GPS координати устройството директно предава и наслагва информация върху интерактивна карта. Кметът Портних даде уверения на младия талант, че общината ще помогне за доразвиване на проекта и му предложи да включи опция за подаване на информация от гражданите и шофьорите. А Христо довери, че доразвива изобретението, за да е сигурен, че подава актуални данни. Всъщност по проекта

работи вече цял екип от негови съученици

"Внедряването на подобна интерактивна система ще помогне за по-бързата реакция на общината по отстраняване на неравностите, а на шофьорите - да подбират маршрута си така, че да избягват проблемните участници, смята Христо. Проектът му "Визуализация и анализ на състоянието на пътя" спечели две награди от Седмото национално състезание по уебразработване WEBLOZ миналата година. С него Христо впечатли наскоро и президента Росен Плевнелиев, когато участва на срещата с него по покана на Института по математика и информатика към БАН. Варненският десетокласник беше единственият ученик, поканен на форума. Тогава държавният глава споделил с него, че има много международни компании, които биха проявили огромен интерес към изобретението му, защото подобни устройства се предлагат на пазара за стотици хиляди евро.

Христо Стайков се занимава с информатика и програмиране от пети клас. Още преди да стане гимназист, е

създал LED часовник и костенурка робот

която следва движещи се предмети, както и дистанционно управляем автомобил. Сред реализираните му проекти са онлайн калкулатор и програма, която може да конвертира графични файлове в текст. Той е направил и сайта на ЦДГ "Слънчо" във Варна. Баща му е инженер, а майка му е графичен дизайнер. Освен че свири на китара, той обича да рисува. Разбира се, в училище е отличник, обича историята и литературата, но не колкото математиката и програмирането. След завършване на гимназията най-вероятно ще продължи в тази насока образованието си. Христо смята, че и в България има достатъчно добри вузове, за да остане и да учи тук.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе