Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Зрелостниците от ЕГ "Пловдив" сред отличниците на матурите

Зрелостниците от ЕГ

Учениците от Езикова гимназия "Пловдив" са сред зрелостниците, получили най - добри резултати на матурите тази година. Редом с тях са учениците от Американския колеж в София, столичните Първа и Втора немска гимназия и Испанската гимназия. 

Най-слаби са резултатите в Ямбол, Разград, Кърджали, Силистра, обявиха от МОН.

3394 са двойките на матурата по български език и литература, общо слабите оценки са 8162, заедно със слабите оценки на втория държавен изпит - по избираем предмет. 1400 учениците са получили двойка и на двете матури.

4.65 е средният успех от всички положени изпити от зрелостниците. Отличните оценки са едва 244, а 61-а са пълните шестици. 

Увеличаване броя и на тройките отчитат от просветното министерство. Тази година оценките са на подобно ниво, както и през предходните години, коментира заместник-министърът на образованието Ваня Кастрева. 

На матури тази година се явиха 53 310 ученици или около 90% от завършващите. В Пловдив и областта на матури се явиха близо 5300 гимназисти. 

Те положиха задължителен изпит по български език и литература на 20 май. Темата за създаване на аргументативен текст и интерпретативно съчинение на матурата бе формулирана върху стихотворението "Ще бъдеш в бяло" на Пейо Яворов.

На 22 май зрелостниците положиха изпит по предмет по избор. Най-много ученици тази година се явиха на биология, география и английски език. Изпитният вариант, който бе изтеглен в Министерството на образованието, важеше за всички предмети.

Гимназистите могат да видят резултатите си онлайн по ЕГН и входящия номер, получен при явяването на изпита.  Адресът в интернет е: rezultati.zamaturite.bg Оценката от изпитите може да послужи за вход в над 15 висши учебни заведения у нас. 

Припомням, преди  два дни станаха ясни и резултатите от външното оценяване при седмокласниците. За съжаление, те бяха най-ниските от шест години насам. От общо 54 000 кандидати, 8 000 са получили най-слабата оценка по български език, а 15 000 - по математика. Шестиците са съответно 2300 и 3800.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе