Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Меркел зове за повече Германия на световната сцена

Меркел зове за повече Германия на световната сцена

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че през 2019 г. Германия ще продължи да подтиква към глобални решения на предизвикателствата и че страната трябва да поеме по-голяма отговорност в света, предадоха световните агенции.

"Ще овладеем предизвикателствата на своето време, ако бъдем единни и сътрудничим с други отвъд границите", каза Меркел в новогодишното си обръщение. Тя изрично спомена климатичните промени, въпроса за миграцията и борбата срещу международния тероризъм.

Германия желае да работи за разрешаването на тези проблеми в името на собствените си интереси, но и зачитайки същевременно интересите на другите, подчерта Меркел, цитирана от ДПА.

Канцлерът на Германия призна, че на моменти нейното коалиционно правителство е изпитвало търпението на гражданите през изминалата година. "Първо ни беше нужно дълго време дори само за да създадем правителство, а когато имахме такова, имаше конфликт и се занимавахме прекалено много със себе си", посочи тя.

По думите на Меркел държавните служители трябва да правят всичко възможно в името на мира и сплотеността в страната и постоянно да се питат как лично могат да допринесат за тази мисия.

"Аз го правя", заяви тя и добави: "Правя го, независимо колко неудовлетворителна бе изминалата година, защото, принципно, 13 години като федерален канцлер определено са достатъчна причина".

Меркел открои като германски ценности "откритостта, толерантността, уважението", които по думите й са направили Германия силна, и подчерта, че страната ще работи за "глобални решения" по време на двугодишния си мандат като непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН от 1 януари.

Германският канцлер заяви, че страната й ще насърчава това ЕС да стане по-деен и по-способен да взима решения. "Искаме да защитим и тясното партньорство с Великобритания въпреки отделянето й от ЕС", добави Меркел.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе