Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Изложбата "Знаци на свободата и героизма“ на 3 март в НИМ в София

Изложбата

Изложбата "Знаци на свободата и героизма“ ще гостува на 3 март в НИМ в София.Експозицията е посветена на 140-годишнината от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.) и включва 50 картини, гравюри, фотографии и документи. Началото е поставено във Варна. Основен акцент  са живописните платна на художниците Марина Варенцова-Русева и Николай Русев, създадени специално за проекта по стари фотографии и публикации в пресата от края на XIX в.. Към картините на двамата автори се прибавят и графики на руския художник Вячеслав Бабияк, които пресъздават руски пълководци и места на военните събития. За първи път от тридесетина години насам съвременни художници у нас разработват в цялост темата за Руско-турската война. Инициативата е на Наско Якимов, покойния проф. Валентин Плетньов, който беше директор на РИМ - Варна, историка Борислав Дряновски и фотографа Иво Хаджимишев.

С Наско Якимов разговаря Вяра Николаева:

- Идеята беше изложбата да остане отворена и да бъде допълвана. Какво ново?

-Създадоха се още 5 живописни творби. Изложбата се попълни с портрет на румънския княз Карол І, нарисуван от Марина Русева. Николай Русев работи над три платна - „Казаци на Дунава”, „Пътят към София” и платно, което изобразява освобождаването на Ст. Загора. Гибелта на над 14 хил. българи при повторното завземане на града от турската армия.



- Как ще продължи тази изложба? От София накъде?

- Аз съм изключително благодарен на доц. д-р Бони Петрунова, която е новия директор на НИМ. Благодарен съм, че прие нашето предложение и ангажира целия екип, за да се получат нещата по-най-добрия начин. Изложбата съчетава  оргинални художествени, живописни творби, графики, фотографии, документи и оригинални предмети от войната. Това са оръжия, униформи, пособия използвани от руските и румънски войни, както и от българските опълченци.Така се надявам изложбата да е по-привлекателна и интересна за посетителите. Изложбата ще стои в София един месец. Вече сме били в Шумен, Плевен, Ст. Загора, Велико Търново, Русе. Имаме покани от няколко града в България. Най-вероятно първо след столицата ще посетим Силистра.                       





Имаме предварителни разговори за представяне на изложбата през есента в Санкт Петербург. Надявам се с помощта на Община Варна и на други държавни институции да можем да осъществим това гостуване. Искаме да издадем и един каталог на изложбата, защото това е изключително интересно и значимо културно явление за страната. До сега сме използвали средства само от частни организации.


Цялото интервю с Наско Якимов можете да чуете в звуковия файл:


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе