Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Знаково: Китайците поздравиха Байдън

Знаково: Китайците поздравиха Байдън

 

Китайският президент Си Цзинпин поздрави Джо Байдън с победа на изборите в САЩ, съобщи РИА Новости, цитирайки централната телевизия на Китай.

В поздравлението китайският лидер отбелязва, че „здравото и устойчиво развитие на американо-китайските отношения не само ще съотвества на интересите на двата народа, но и бъде отражение на общите очаквания на международното общество“.

Поздравите на президента на Китай идват 22 дни след проведените избори в САЩ, в които победител, според най-големите медии в Америка, е  Джо Байдън. Независимо от факта, че няма официални резултати, повечето световни лидери вече поздравиха избрания президент. Един от малкото, който още не е направил това, е руският президент Владимир Путин.

Тръмп още не е официално признал поражението си, а щаба му продължава да подава съдебни искове за неправилно преброяване на изпратените по пощата бюлетини. Въпреки упортството му, редица сенатори и конгресмени вече го призоваваха да пусне в ход процедурата по предаването на властта. А една от най-важните административни служби преди 2 дни вече даде зелена светлина за начало на процеса по предаването на властта.

Поздравлението на Си Цзинпин идва дни след като на изпроводяк Тръм реши да нанесе финалния си удар върху Китай. Стана ясно, че той има намерение да вкара в черен списък 89 китайски авиокомпании и други фирми, които да нямат достъп до американски износ на технологии под предлог, че са свързани с китайската армия. Решението има за цел да увеличи до максимум напрежението между икономиките в момента, в който Байдън започва преходния период. Новата заповед следва решението на Тръмп, с което той преди месец  забрани американските инвестиции в китайски фирми, притежавани или контролирани от военните.

Китайците нямат илюзия, че конкуренцията им с американските компании ще отслабне с новата администрация на Байдън, но се надяват на по-конструктивни разговори. Технологичните компании в Поднебесната империя настояват за конкуренция, но на базата на „ истинските иновации на новото десетилетие“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе