Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Знакова руска визита в Сърбия

Знакова руска визита в Сърбия

 

Русия даде ясен знак какво за нея е Сърбия с първата задгранична визита на външния министър Сергей Лавров след избухването на коронакризата. Той пристигна днес в Белград, 9 дни преди насрочената от Вашингтон среща в Белия дом между лидерите на Сърбия и Косово.

Лавров бе посрещнат на летището от едни от най-големите противници на България – първият дипломат Ивица Дачич. С Русия ни свързат близки отношения и никой не може да ги развали, каза Дачич, който винаги изказва суперлативи за Москва.

Ключова тема за нас са разговорите за региона. Получихме определи оценки от Лавров, които засилиха безпокойството ни и не искам да скривам от вас, че ни чака тежък период , в който ще се сблъскаме с натиск за осъществяване на нечии планове, за които ние не сме информирани, заяви президентът Вучич след срещата си с Лавров, цитиран от РИА Новости.

Ще ни се наложи да бъдем много внимателни за всяка предложена инициатива, добави държавният глава, визирайки темата на разговора – предстоящата среща в Белия дом.

Москва ще приеме всеки вариант за Косово, с който се съгласи Белград, но не би искал договореността да остане само на хартия, както предишните, каза Лавров. По всяка решение за Косово ние искаме да имаме съгласието на Русия, отвърна му Вучич.

Дачич увери руската страна, че Сърбия няма намерение да се включва нито в НАТО, нито в санкциите срещу Москва. Той обаче поиска да се увеличи двустранния стокообмен, който за миналата година надхвърли 3,5 милиарда долара и предложи това да се обсъди на сръбско-руска комисия, която той да оглави.

Отношенията ни с Русия никога не са били по-добри отколкото досега, каза Дачич и подари на Лавров китара, направена от специално дърво за юбилея, който той не успя да празнува заради заразата. Мислех, че правите 50, не мога да повярвам, че навършвате 70, каза в типичния си стил Дачич, известен с музикалните поздрави, които отправя към Москва. Затова и подаръкът, който получи от Лавров, бе микрофон. Вучич пък зарадва госта си с вина от нов сорт грозде, отглеждано в Сърбия.

Президентът заяви още, че е помолил Русия да защити православната църква на Балканите, предава ТАСС. Поисках от Русия да защити Православната църква предвид всичко, което в момента се случва в Черна гора и региона, заяви сръбският лидер.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе