Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Служители алармираха "Хоризонт" за реваншизъм и злоупотреби в държавно горско и ловно стопанство

Служители алармираха Служителите в Държавното горско стопанство в Силистра и в Държавното ловно стопанство "Каракуз" потърсиха Българското национално радио със сигнал за множество нарушения и злоупотреби с власт там. Десетина работници и служители вече са уволнени от ловното стопанство през последните месеци. Очаква се тепърва още хора да останат без работа.

Реваншизъм, безпринципни решения и злоупотреби със служебно положение са част от проблемите, които описват служителите в стопанството:

Политически чистки се правиха по нареждане на общинските партийни организации по места. Заплахи за уволнения, заплахи за образуване на преписки чрез районната прокуратура. Всеки ден хората треперят за работното си място, защото, ако днес са назначени от единия директор, утре ще дойде другият партиен директор, ще уволни тези и ще назначи други. Това е знак за ловните стражари, горски стражари да бъдат на колене и да мълчат. Именно при такава охрана, която е на колене и очаква утре да бъде изгонена, ще се направят такива нарушения по сечта.

В същото време нарушенията в гората изобилстват, с благословия на хората от системата, твърдят недоволните и дават за пример сечище в гората край село Секулов, където само за няколко дни са откраднати 5 тира с дървен материал:

Това има сериозна организация и без протекцията отвисоко, няма как да стане.

Сигнали за нередности има и за състоянието на Държавното горско стопанство в Силистра. Уволнената оттам главна счетоводителка Нина Питакова обясни за "Хоризонт" за множество нарушения на отчетността и вътрешните правила, за които директорът Георги Митев не взел мерки, въпреки че е имало предписания и протоколи с констатации от проверяващите органи.

Счетоводителката разказа и за скандален случай със сметка за вода на стойност над 15 хил. лева за месец при нормална консумация от 40 лева на месец. С разпореждане на директора сметката е платена от бюджета на предприятието, без да се направи проверка. Има коментари, че от въпросният обект са се напоявали частни овощни градини.

И по двата случая с Държавното горско стопанство – Силистра и Държавното ловно стопанство "Каракуз" са извършени проверки. Констатирани са нарушения и наличие на незаконно отсечена дървесина. Съставени са актове и е спряна дейността на една от фирмите. Това каза в предаването "Хоризонт за вас“ инж. Димитър Баталов, който е директор на дирекция "Опазване на горите“ в Изпълнителната агенция по горите.

Според него няма как тези нарушения да са направени с подкрепата на висшестоящите, както твърдят работещите в стопанствата:

В случаят с "Каракуз" има съмнения за големи злоупотреби и може би вече е предаден сигналът на прокуратурата. Предстои образуване на досъдебно производство и търсене на отговорните лица. Там има отсечени 300 пространствени кубически метри дърва, продадени без превозни билети и съпътстващите документи и без маркировка на дървесината. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе