Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

Злополука подпалила Нотр Дам

Злополука подпалила Нотр Дам
  • Прокурорът на Париж води следствието

Злополука. Това е най-вероятната причина за пожара в парижката катедрала „Нотр Дам“, избухнал на 15 април. Той е непредумишлен, заяви прокурорът на френската столица Реми Ейтз днес.

„Нищо не свидетелства за предумишлен акт“, цитира думите му ТАСС.

Ейтз е пристигнал на мястото на произшествието и лично оглавява следствените действия, в които участват 50 сътрудници на прокуратурата. Сега се разпитват свидетели. На мястото на възникването на пожара са се намирали около 15 работници.

Пожарът е угасен едва сутринта на 16 април. Най-малко 10 години се предполага, че ще бъдат необходими за възстановяване на катедралата. Президентът на Русия Владимир Путин в телеграма до Емануел Макрон изразява съчувствието си към френския народ и предлага помощта на най-добрите руски специалисти. Елементарна небрежност може да е станала причина за пожара – основата на шпила е дървена, а около него скелетата също били от дърво, смята руският експерт Александър Гофштейн.

Нотр Дам се появява през 1163-1345 г. на мястото на първата християнска църква в Париж – базиликата „Свети Стефан“. Славата му се е разнесла след появяването на едноименния исторически роман на френския писател Виктор Юго „Парижката Света Богородица“ през 1831 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе