Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Златото на Баневи от заплати в "Полимери"

Златото на Баневи от заплати в

Завод "Полимери" е бил обезкостен и нарязан за скрап. Обемът на парите, които са отивали не в предприятието, а в офшорките на Николай и Евгения Баневи е потресаващ. Така зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира вчера източването на завода, заради което емблематичното семейство на прехода бе арестувано в петък в Ница.

МВР пусна вчера снимки от претърсването на имението им, което свидетелите наричат "мавзолей", а Баневи - "корпоративна резиденция". На диамантите на двамата би завидяло всяко световно ателие за бижута.

Златото и скъпоценностите са парите и хлябът на работниците, коментира Гешев. Най-ценното за прокуратурата обаче са откритите оригинални документи за офшорките на семейството. Те били в тайна стая, за отключването на която отряд "Кобра" се борил над 4 часа. 

Завод „Полимери" е бил „обезкостен". Така зам.-главният прокурор Иван Гешев коментира вчера източването на предприятието, заради което бе арестувано емблематичното милионерско семейство на прехода Николай и Евгения Баневи.
Източването на „Полимери" е предмет на досъдебното производство срещу тях.

Предприятието е придобито през първата вълна на приватизацията. Към онзи момент държавата не е обвързала това с последващ контрол. И такъв не е имало - нито дали ще се развиват тези предприятия, нито дали ще се инвестира в тях, нито или дали ще се увеличават работните места. Абсолютно нищо, обясни Гешев. "Някой ти подарява едно предприятие. И за това няма никакъв контрол", каза той. И обобщи: "Резултатът с „Полимери" - започва неговото източване по различни начини и стигаме до откровено рязане на скрап на каквото е останало от завода. 1800 души на улицата само от това предприятие. Имаме данни и за други – говорим за десетки хиляди съдби".

"Вие журналистите наричате това бандитска приватизация. Това дело ще онагледи именно тази т.нар. бандитска приватизация, макар че не знам дали приватизация е точната дума", коментира още зам.-главният прокурор.
„Общият размер на присвоеното от сем. Баневи имущество е над 1.5 млн. лева, а общият размер на щетата, нанесена на фиска е над 500 000 лева", съобщи наблюдаващият прокурор Мария Дойчева. В хода на разследването - в имението на Баневи, са открити оригиналните документи на офшорни дружества, собственост на семейството. Именно това бил един от начините за източване на "Полимери". Парите, които трябвало да му бъдат превеждани, отивали директно в офшорките. Другият вариант бил пари на ръка.

Баневи са обвинени още за присвояване и за данъчни измами. Делото обхваща периода 2010-2018. Специализираната прокуратура е започнала работа по случая преди два месеца след сигнал от ГД „Национална полиция". След това са възобновени и присъединени още 4 дела, водени в различни прокуратури в страната. До тогава въпросните дела са били "срещу неизвестен извършител", обясниха от прокуратурата. Има данни, че освен "Полимери" са източвани още 2 компании.
На въпроса как днес сега се стига до това разследване, Иван Гешев обясни, че в момента има отлично взаимодействие на прокуратурата и другите компетентни институции. "Специализирана прокуратура има правомощия в цялата страна. До този момент колегите са имали отделни парчета от пъзела, които сега можем да сглобим", заяви зам.-главният прокурор.
В петък белезници вместо диаманти украсиха ръцете Николай и Евгения Баневи. Те бяха закопчани по пижами от френските полицаи в имение в Ница. Срещу тях са издадени европейска заповед за арест и европейска заповед за разследване, което означава, че френските правосъдни власти също ще могат да се включат в разследването.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе