Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Зимната обстановка в страната остава усложнена

Зимната обстановка в страната остава усложнена

Обстановката в много участъци от пътната мрежа в Силистренска област е критична заради заледявания и гъста мъгла. Най-сериозна е ситуацията по пътя Силистра - Русе. В района на Тутракан има  съобщения за излезли от пътя автомобили, движението е почти блокирано. Затворени за движение са и отсечките по маршрута Тутракан - Белица - Стефан Караджа - Завет, както и участъците от Тутракан  за Кубрат през Старо село и от Алфатар за Тервел през село Алеково. В тези направления мярката се налага, тъй като пътищата не са почистени на територията на съседните области Разград и Добрич, обясниха от областното пътно управление. Пътната мрежа се обработват със сол. Очаква се най-късно до обед ситуацията да бъде овладяна и движението да бъде възстановено. Поради влошената пътна обстановка днес в района са затворени 6 училища - две от тях в Дуловска община и 4 в Тутраканска.

В 58 училища в страната днес е преустановен учебният процес заради влошената пътна обстановка, съобщиха от МОН. Най-много са затворените училища в областите Варна, Плевен и Търговище - по 10. Заради ремонти са спрени учебните занятия в още 6 училища в страната. Въпреки че всички пътни артерии в областта вече са отворени за движение, децата от селата в Ловешка област, които учат в средищни училища, няма да имат учебни занятия днес заради опасните пътища. Тази нощ заради заледявания движението беше ограничено в участъците Ловеч - Плевен и Луковит - Плевен.  Затворени бяха и всички пътища в община Ловеч. Обстановката там остава усложнена, въпреки че движението е възтановено. Нито един автобус от Плевен не е присгигнал на автогарата в Ловеч.

Кметът на община Търговище доктор Дарин Димитров издаде заповед за спирането на всички автобуси, които превозват ученици. Кметската заповед на практика преустановяви учебния процес в средищните училища в общината и ще важи до нормализиране на обстановката. Работи се по опесъчаване на пътищата от републиканската пътна мрежа, а тези от третокласната и четвъртокласната пътна мрежа са проходими при зимни условия. В Търговище улиците са заледени. Работници от общинската фирма "Благоустройство и комунално стопанство" опесъчават тротоарите, за да се предотвратят инциденти.

Поледица скова улиците на Враца. Хората навън са значително по-малко от обичайното. Кметът на града Калин Каменов нареди на всички служители в администрацията и общинските дружества да се включат в опесъчаването на града. Чиновниците бяха разпределени на различни места, а в акцията се включват и военните от врачанското поделение.

Оранжев код за опасно време е в сила за областите Видин и Монтана. С жълт код са Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново и Русе. Там се очакват валежи, които поради ниските температури могат да причинят опасни поледици. От пътната агенция съобщиха, че всички републикански пътища в областите Разград и Велико Търново вече са отворени за движение с изключение на пътя Плевен - Свищов, който е обледен. Възстановено е движението и по пътя Русе - Шумен и Тутракан -Търговище и по всички третокласни пътища в областите Плевен и Габрово. 

От агенция "Пътна инфраструктура" приканват шофьорите да отложат пътуванията или ако е наложително, да тръгват добре подготвени на път, както и да предвидят повече време за пътуването си. При възникване на предпоставки за поледици се предвижда цялостно спиране на движението до тяхното отпадане. Ще се извършва и превантивна обработка на пътните участъци, съобщават още от АПИ. От ведомството апелират шофьорите на тежкотоварни и на леки автомобили да тръгват на път с подходящи гуми и да шофират със съобразена за зимните условия скорост.

Тази сутрин екипът на първа травматологична клиника в "Пирогов" е оказал помощ на 45 души, преминали през спешния кабинет. От тях в болницата за лечение остават 12 души. Лекарите настоятелно съветват рано сутрин и вечер, когато все още е заледено, хората да излизат със стабилни обувки. Препоръчва се възрастните хора да избягват да излизат навън в тези часове. 

Заради инцидент на пътя София-Варна движението се осъществява през Севлиево. Катастрофата между два товарни автомобила е станала тази сутрин в района на местността "Функата". Пострадали при произшествието няма. До освобождаване на пътното платно трафикът се пренасочва през Севлиево от полицейски служители, които регулират движението в участъка.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе