Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Свят

110 журналисти са убити през 2015 година

110 журналисти са убити през 2015 година

През 2015 са били убити 110 журналисти по света, обявиха от „Репортери без граници". Повечето от тях са били умишлено набелязани заради работата си, при това в държави, които се предполага, че са мирни.

67 журналисти са били убити при изпълнение на задълженията си, други 43-ма са загинали при неизяснени обстоятелства, твърди организацията в годишния си доклад. Към мрачната равносметка се добавят още 34 души - граждани с непрофесионална журналистическа дейност и медийни работници.

Според „Репортери без граници" тези данни говорят за преднамереност в насилието над журналисти и провал в инициативите за защита на медийните служители. Отправя се призив към ООН да предприеме действия за закрила на журналистите.

Две трети от смъртните случаи обаче са в държави, където няма конфликти, докато през 2014 година ситуацията е била точно обратната. Въпреки това Сирия и Ирак остават най-опасните страни за медиините работници, а на трето място се нарежда Франция с терористичното нападение срещу редакцията на сатиричното списание "Шарли ебдо", където бяха убити 8 журналисти. В доклада на организацията се посочва още, че 54-ма служители на медии са държани в плен, а 153-ма са в затвори.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе